Det kollektiva skuldbeläggandet

Publicerad 2010-02-23 13:49

Demonstration i Stockholm 2009. De protesterar mot Israels attacker i Gaza. Vid tillfället förekom det plakat som likställde Israel med Hitlertyskland.

Under senare tid har judars utsatta situation i Malmö uppmärksammats bland debattörer och medier. Det finns till och med indikationer på att många med judiskt påbrå tänker lämna staden. Den bakomliggande orsaken är ett ökat antal antisemitiska incidenter. Enligt uppgifter ifrån polisen i Skåne så tilltog antalet anmälda hatbrott med antijudiskt motiv lavinartat i fjol.

Händelseutvecklingen borde vara minst sagt besvärlig för den politiska ledningen i staden. Men istället för att oreserverat ta avstånd från utvecklingen anser kommunalrådet Ilmar Reepalu (S), i en intervju med tidningen Skånskan, att judarna borde ta ”avstånd från Israels kränkningar av civilbefolkningen i Gaza. I stället väljer man att hålla en demonstration på Stortorget, som kan sända fel signaler”.

Frågan är vem det är som sänder ut fel signaler?
Finansmarknadsminister Mats Odell (KD) sätter fingret på problematiken i en intervju i Världen Idag:
”Antisemitismen i Malmö har accelererat, och då kan inte kommunledningen ha den attityden. Det är en orimlig koppling som inte görs i andra sammanhang”

Ilmar Reepalus koppling mellan Israels konflikter och Malmös judiska grupp är mycket riktigt orimlig - men inte unik. Tyvärr är det inte ovanligt att hela grupper får bära hundhuvud när exceptionella situationer uppstår. Vi såg det efter 11 september-attentaten 2001 och vi såg det i samband med Gazakonflikten 2009. Det kollektiva skuldbeläggandet - oavsett om det har sin bakgrund i en faktisk händelse eller bygger på myter och falsarier - är det drivmedel som möjliggör rasismens utbredning.

Ilmar Reepalu och andra politiker måste alltid ta det självklara uppdraget att skydda utsatta minoriteter på allvar. Att i det läget istället skuldbelägga offren är inte bara barockt, det är att ge de krafter som sprider antisemitismen i Malmö den legitimitet de behöver för att fortsätta sprida sitt hat.

Ämnen

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här