Minoriteterna och yttrandefriheten

Publicerad 2010-03-04 15:07

Det finns skäl att oroa sig för det politiska läget i Nederländerna. Den 20 februari sprack regeringen efter en lång natts överläggningar. Oenigheten kring landets militära närvaro i Afghanistan blev för stor. Nu väntar Frihetspartiets ledare Geert Wilders i kulisserna.

I juni hålls parlamentsval och Wilders hoppas upprepa succén från förra sommarens Europaparlamentsval, där Frihetspartiet blev andra största parti.
Av kommunalvalen i början av mars att döma är det tyvärr ingen omöjlighet. I Almere en halvtimme från Amsterdam tog Frihetspartiet hem segern. I landets politiska centrum Haag knep partiet andraplatsen. ”Det som är möjligt i Haag och Almere är möjligt i hela landet. Det är en språngbräda till vår seger”, sade Wilders i ett tal till sina supportrar (SVT Rapport 4/3 -10).

Geert Wilders står just nu inför rätta för hets mot folkgrupp. Rättegången har satt fart på de europeiska islamofobernas aktivitet och gjort en martyr av Wilders, även utanför främlingsfientliga kretsar. Själva åtalet ställer svåra frågor på sin spets. Geert Wilders har bland annat krävt ett förbud mot Koranen, som han jämför med Adolf Hitlers Mein Kampf, och hävdat att islam är en fascistisk ideologi. Liksom i fallet Ahmed Rami finns en risk att religionen, i detta fall islam, hamnar i den åtalades bås. Men kan man verkligen förbruka sin yttrandefrihet, även om man använder den till att försöka inskränka andras fri- och rättigheter? Nej, hur fördomsfulla och provocerande Wilders åsikter än är, ska man i ett frisinnat land som Nederländerna kunna uttrycka dem utan att ställas inför rätta.

Men om vi i demokratins namn låter hatets predikanter inspirera till diskriminering, måste vi också skydda de människor som hamnar i skottlinjen. Tyvärr har Europas svar på den växande islamofobin varit avmätt som bäst. Politikerna är av valtaktiska skäl mer intresserade av att debattera den burkabärande minoriteten, än att försvara den allt mer utsatta muslimska majoriteten. Det säger sig självt att sådana felprioriteringar bara kan bidra till den oroväckande radikaliseringen av unga muslimer.
Det folkliga stödet för Frihetspartiet är en återvändsgränd. Geert Wilders erbjuder inga lösningar, endast populism och simpla fördomar. Vi har sett det förut: Ett outhärdligt klimat för en etnisk minoritet, varav en tredjedel redan överväger att lämna landet. Utmålandet av ett helt folk som lägre stående och deras religion som ondskefull.
Situationen är illa nog som den är. Wilders vid makten vore en skam för Europa.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.