Därför vill SD förstöra festen

Publicerad 2010-08-13 16:59

Det är ramadan. Omsättningen i landets butiker ökar med en miljard. Muslimer hungrar och frossar. Det firas, det skänks pengar. Och Sverigedemokraterna gör vad de kan för att förstöra festen.

I går gjorde partiet sitt hittills märkligaste utspel i den här valrörelsen. I ett pressmeddelande krävde partiet skärpt polisberedskap under ramadan.

”Den ökade våldsamheten under ramadan, som kan tänkas ha sin grund i det faktum att fler rotlösa muslimska ungdomar än vanligt rör sig ute sent på kvällarna, har utvecklats till en ny och ovälkommen tradition”, förklarade Jimmie Åkesson.
Utan att presentera några som helst belägg för sitt minst sagt svepande påstående.

Försöket att få uppmärksamhet föll pladask. En vanlig reaktion bland bloggande och twittrande opinionsbildare var förvåning. En ärlig förvåning över det vansinniga i Sverigedemokraternas förslag.

Sverigedemokraterna beskrivs ofta som populister. I viss mån är det sant.
Men den här gången var det inte populismen som drev fram förslaget.
Partiet vill höja beredskapen för att de faktiskt tror på det Jimmie Åkesson sa i partiets pressmeddelande.

Under dagen har partimedlemmar dessutom presenterat ett belägg för att Ramadan leder till kravaller. En islamofobisk blogg berättar om hur det var i en belgisk stad 2009. En sverigedemokrat listar olika incidenter i svenska förorter under förra årets Ramadan. Utan någon jämförelse med resten av året och något belägg för att muslimer är förövare.
Det, och en förvrängd idé om islam, är bevis nog verkar partiet tycka.

Partiets utspel var inte PR. Det var inte strategi.
Det var en blick rakt in i en Sverigedemokrats huvud.
Där behövs inga belägg eller någon verklighetsförankring som grund för de politiska förslagen.
Bara en idé om att muslimerna på alla tänkbara sätt är ett hot.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!