Så blir åren med SD

Publicerad 2010-10-06 11:15

Jimmie Åkesson kom till riksmötets öppnande utklädd i folkdräkt.

Igår öppnade riksdagen. Nu har vi fått en försmak av hur Sverigedemokraterna kommer att bete sig under de kommande fyra åren.

Sverigedemokrater kommer att fortsätta söka och ta på sig rollen som martyrer. Igår lämnade flera av partiets riksdagsledamöter biskopen Eva Brunnes predikan i Storkyrkan i protest.
”I går kväll samlades många tusen människor för att ropa ut sin avsky mot den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag”, sa biskopen. Inte okej, tyckte Sverigedemokraterna, som menade att biskopen hyllade vänsterextremister och agiterade mot SD.
Protesten var en ryggradsreaktion, en konsekvens av partiets upplevda utanförskap.
Så kommer det att fortsätta.
Många av Sverigedemokraterna företrädare har fortfarande svårt att se partiet utifrån och sätta in sin egna politiska gärning i ett större perspektiv. Vissa av dem lever i den bubbla som bara extremism kan skapa, där allt ses igenom en svartbild världsbild och där man själv sitter på den förbjudna sanningen.
Vi kommer att få se fler, både spontana och planerade, protester mot vad partiet anser vara en orättvis behandling.

Sverigedemokraterna behöver uppmärksamhet. Och det kommer partiet att försöka få på alla tänkbara sätt. Igår kom Jimmie Åkesson utklädd i folkdräkt. Det var givetvis ett inlägg i den uppskruvade debatten om det svenska kulturarvet, men också ett försök att vrida medias blickar mot partiet. Allt kom i och för sig att handla om partiets utmarsch ut kyrkan, men folkdräkten skvallrar om fler iögonfallande utspel från partiet.

Dessa dagar behöver i och för sig inte Sverigedemokraterna anstränga sig för att hamna i medias blickfång. Ändå är Sverigedemokraterna arga på media. Partisekreteraren Björn Söder och flera andra riksdagsledamöter har redan nekat de politiska reportrarna intervjuer i lägen där alla andra partier ställer upp.

Om det känns jobbigt nu, hur kommer partiet då reagera första gången drevet sätter igång på allvar? Och hur blir det när intresset för partiet har svalnat? Vad som än händer kommer partiets ambivalenta förhållande till media bestå.

Vi har också fått se hur partiet hanterar sin vågmästarroll. Oavsett vilken fråga det gäller kommer partiet försöka ta varje chans att utöva utpressning mot de andra partierna. I frågan om talmansposten skickade Björn Söder ett mejl där han erbjöd samtal med två blocken. Den typen av inviter kommer att fortsätta. Samtidigt kommer partiet med största sannolikhet att fortsätta sitt hemlighetsmakeri kring hur partiet ska hantera sin vågmästarställning. När frågan om talman skulle avgöras var det in i det sista oklart hur partiet skulle rösta. Så kommer partiet agera igen.

Sverigedemokraternas riksdagsinträde tycks inte ha förändrat partiet. Sverigedemokraterna är Sverigedemokraterna. Det betyder att vi får fyra år med självpåtaget utanförskap, utfall mot media och effektsökeri.

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.