Så kan man ta debatten med SD | Expo.se

Annons

Så kan man ta debatten med SD

Publicerad 2010-10-13 14:04

Johnny Skalin, Sverigedemokraternas talesman i ekonomiska frågor.

På tisdagen gjorde Sverigedemokraternas talesman i ekonomiska frågor, Johnny Skalin, debut i riksdagens talarstol. Det går att säga massa saker om hans inlägg, nervositet och luddiga svar. Men det mest intressanta sades inte av honom, utan av hans motståndare.

Frågan om hur man ska ta debatten med Sverigedemokraterna har diskuterats sedan första gången en politiker ställdes inför partiet någon gång under slutet av 1980-talet. Den ständigt återkommande frågan är tecken på den oro och osäkerhet som uppstår inom de andra riksdagspartierna när det kommer till Sverigedemokraterna.
Kanske kan gårdagens riksdagsdebatt vara ett trendbrott.

Svaret på hur man ska debatten med Sverigedemokraterna är enkel. Bemöt partiets politik, och gör det utifrån din egen politiska övertygelse. Alltså på samma sätt du bemöter alla andra partier.

I gårdagens debatt fick vi se just detta. Inga moraliserande indignerade utfall utan saklig och konkret kritik. Det blev en debatt där finansministern Anders Borg talade om Sverigedemokraternas falska matematik, Vänsterpartiets Ulla Andersson anklagade partiet för att vilja montera ner välfärdssamhället och öka klyftorna och Centerpartiets Annie Johansson gav sig på partiets tal om etnisk kvotering.

Det blev en debatt där Sverigedemokraterna framstod som okunniga, dåligt pålästa och utan konkreta lösningar.

Nu handlade förvisso inte gårdagens debatt i huvudsak om Sverigedemokraternas favoritfråga. Och det var inte partiets vassaste debattör som skickades fram av partiet. Men debatten skvallrade om att partiets politiska motståndare lärt sig en läxa. Genom att ta partiet på allvar och bemöta partiets faktiska politik, kan man få en debatt där Sverigedemokraterna plötsligt framstår som förlorare.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons