Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

63-åringen greps i Dearborn i Michigan på parkeringsplatsen till Islamic center of America, en av USA:s största moskéer. Myndigheter menar att 63-åringen kört dit från Kalifornien för att spränga byggnaden och de som var inuti den.

Mannen häktades på onsdagen misstänkt för brott under terrorlagstiftningen. Han riskerar uppemot 20 års fängelse om han fälls. Försöket att spränga moskén kunde hindras tack vare ett tips till polisen.

Southern poverty law center skriver i en kommentar att det planerade terrordådet upptäcktes i en tid av växande hets mot muslimer. I kölvattnet av protesterna kring det planerade moskébygget i New York, nära det före detta World trade center, förra augusti har misstänksamheten mot utövare av religionen vuxit.

Två republikanska politiker har utmärkt sig i häxjakten. Båda är tongivande och välkända. Peter King, ledamot i representanthuset, sa i ett uttalande att "80 procent av moskéerna i landet" kontrollerades av radikala imamer. Den före detta talmannen Newt Gingrich jämförde muslimer med nazister.

Den gripne 63-åringen beskrivs som en före detta soldat som höll sig för sig själv. Under 1960-talet stred han med den amerikanska armén i Vietnam. Enligt SPLC kommer han att åtalas på fredag.