Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I höstas införde SDU de nya åldersreglerna, men i Helsingborg trodde ungdomsförbundet att det fanns en väg runt regelverket. I samband med att några medlemmar krävde omval, efter att Kjell Dahlin valts in, fick den dåvarande ordföranden, Fredrik Ottosen en idé:

– Jag hade för mig att det för mer än tio år sedan, någonstans i landet förekom att SD kunde ha en representant i SDU:s styrelse, för att stötta de unga och vara en länk till moderpartiet. Så då föreslog jag att det fick bli den varianten i så fall, säger han till Helsingborgs Dagblad.

I efterhand är dock Ottosen självkritisk, till Helsingborgs Dagblad säger han att han borde tagit upp frågan med förbundsstyrelsen.

Felix Lindau som var ordförande på årsmötet där Kjell Dahlin valdes in, står bakom beslutet att sparka Dahlin från styrelsen.

-Som ungdomsförbund är det inte så representativt att ha en som är så gammal i styrelsen. Det var meningen att han skulle hjälpa oss på fötter när vi var nystartade. Man borde nog tagit upp frågan då om han skulle sitta styrelsen. Han kunde lika gärna göra sitt jobb utan att sitta i den, säger Lindau till Expo.se.

SDU i Helsinborg har utsett en ny styrelse.

Kjell Dahlin vill inte lämna några kommentarer