Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Det råder en hjärtlig stämning i riksdagen, kanske av förklarliga skäl. Jag har inget tacktal, men jag vill tacka för inspirationen. Sahlin har blivit en symbol för det vi kämpar emot, det mångkulturella projektet, sade Jimmie Åkessons till den avgående partiledaren Mona Sahlin.

Jimmie Åkesson menade också att Sverigedemokraterna är det arv som Mona Sahlin lämnar efter sig.

Jimmie Åkessons angrepp kom efter att Mona Sahlin hållit sitt anförande, som kom att handla om att bekämpa intoleransen i samhället.
- Antidemokratiska krafter har nått framgångar, Alliansen regerar på nåder av av ett främlingsfientligt parti med rötter ur rasismen, de röstar med Alliansen nio gånger av tio.

"Samarbeta för demokratin"
Mona Sahlin talade om att Sverigedemokraternas inträde i riksdagen har "cementerat" blockpolitiken och efterlyser en uppluckring.
- Jag vill avsluta med en allvarlig uppmaning, samarbeta, samarbeta för demokratins skull, vädjade Mona Sahlin från talarstolen.

Även Maria Wetterstrand, språkrör för Miljöpartiet ägnade en stor del av sitt tal åt intoleransen i samhället. Hon tog upp Danmark som ett exempel på ett tidigare öppet land som nu stängt sina gränser.
- Danmark var ett av det öppnaste länderna i världen. Nu säger en dansk vän till mig att han inte vågar flytta tillbaka, för att han har gift sig med en utländsk kvinna.

Jimmie Åkesson tog åt sig av Wetterstrands inlägg och svarade att Danmark är ett land som vågat ta tag i sina problem.
- Anförandet var nog riktat mot mig, man kan raljera över hur det ser ut i Danmark. Men vi har en importerad grov kriminalitet. Man kan raljera över de som vågar ta tag i detta. Danmark har vågat, Danmark är inte extrema. Det är Sverige, svensk massinvandring, som är extremt, säger Åkesson.

"Ingen opposition"
Jimmie Åkesson fortsatte att begära ordet efter varje partiledares anförande, förutom på Maud Olofssons och Göran Hägglunds. Varje gång tog han upp invandringen och krav på hårdare straff.

I sitt eget anförande attackerade han Socialdemokraterna för att inte stå i opposition mot regeringen. Han anklagade Socialdemokraterna för att ha svikit sina väljare genom att rösta mot höjd A-kassa.

Men Mona Sahlin avvisar kritiken.
- Det är klart att vi röstade mot sverigedemokraternas förslag om höjd A-kassa, de skulle ju finansiera det med pengar ur integrationspolitiken. Det skulle aldrig Socialdemokraterna rösta för, säger Mona Sahlin till Expo.

Jimmie Åkesson hävdade också att det inte bara är Sverigedemokraterna som röstar med Alliansen utan att också Socialdemokraterna gör det.
- Det är skillnad, vi röstar för våra egna förslag, alliansen använder sig av Sverigedemokraterna i vågmästarfrågor, svarar Mona Sahlin.

Ämnen i artikeln