Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Jimmie Åkesson sa i talet att Sverige står inför ett val att "antingen sätta ned foten och tydliggöra gränsen för vad som är acceptabelt inom ramen för svenskt, offentligt samhällsliv" eller " löpa den mångkulturalistiska linan ut och släppa in också det så kallade muslimska civilsamhället, där närmast medeltida värderingar uppenbarligen frodas i det etablerade, politiska etablissemanget."

Åkesson tog även upp att det sedan i fredags är tillåtet med muslimskt böneutrop i Fittja. Han menade att det är en konsekvens av de svenska riksdagspartiernas "splittringspolitik". Åkesson kallar det en "farhåga som besannats".

"Det är uppenbart att det mer än någonsin behövs ett starkt, Sverigevänligt parti, som kan vända den här utvecklingen. Vi måste Sverigevänner vända den här utvecklingen.", sa han.

På Sverigedemokraternas familjedagar på Långholmen lanserade Åkesson en kampanj som går ut på att sälja in partiet som "Hela Sveriges parti". Målet är att försöka profilera partiet i fler frågor. I skuggbudgeten som partiet presenterade förra veckan talade de om satsningar på landsbygden. Liksom i tidigare budgetar som Sverigedemokrater lagt fram bygger den på besparingar som partiet påstår att det kan göra genom att begränsa asyl och anhörighetsinvandringen med 90 procent.

Åkesson talade mycket om Sverigedemokraternas framgångar den senaste tiden i opinionen och raljerade över de andra partierna. Då kände dock inte Åkesson till att partiet hade rasat med nästan 30 procent i DN:s och IPSOS väljarbarometer. Partiet gick från 10,2 procent i februari till 6,7 procent.

Till Expressen säger Åkesson att det är en naturlig nedgång eftersom de legat högt tidigare och att de inte synts så mycket i medierna den senaste tiden.

Åkesson har den senaste tiden varit under hård press. För ett par dagar sedan avslöjades att Riksdagsledamoten Markus Wiechel på en chatt-logg på facebook, beskrivit afrikaner som "aphelveten" och använt den ironiska termen som är vanligt förekommande i högerextrema miljöer om invandrare "pensionsräddare", för att sedan skriva "Detta får mig att vilja döda".