Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

13 aktivister i Nordisk ungdom har åtalats för en aktion mot pridefestivalen i Stockholm 2017. Samtliga misstänks för störande av allmän sammankomst och ohörsamhet mot ordningsmakten.

Den högerextrema organisationen Nordisk ungdom ställde sig i vägen för prideparaden. Syftet med blockaden var enligt åtalet att "kränka deltagarna i pridetåget på grundet av deras sexuella läggning”. Aktivister ska ha skrikit ”skydda barnen från pervofestivalen”. 

Samtidigt åtalas organisationens talesperson Fredrik Haugen för brott mot ordningslagen för en annan aktion mot Aftonbladet. Aktivister hade samlats utan tillstånd utanför tidningens redaktion med plakat som pekade ut tidningens journalister som ”moderna Stasi-agenter”.

Kastade bengal mot sittstrejkande flyktingar

Ytterligare en aktivist i Nordisk ungdom misstänks för misshandel i samband med ytterligare en aktion från organisationen. Det var 2017 som aktivister i Nordisk ungdom angrep afghanska ensamkommande flyktingbarn som genomdrev en sittprotest i centrala Stockholm. Den misstänkta 21-åriga aktivisten kastade in en bengal (fyrverkeripjäs) mot de protesterande. En person fick brännskador på foten.

Rättegångarna mot aktivisterna väntas inledas i slutet av augusti och i oktober.

I en kommentar till åtalen skriver Nordisk ungdom att motgångarna "stärker vår tro på att vi behöver en förändring och det kommer endast att stärka vår kämparglöd". 

Nordisk ungdom är en liten högerextrem och utpräglat homofobisk organisation som profilerat sig på aktioner mot hbtq-organisationer och som de senaste åren genomfört aktioner i samband med Pride. Gruppen har även uppmärksammats för hembesök hos publicister och angrepp mot asylboenden.

Ämnen i artikeln