Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Anders Högström, ledare för Exit i Karlskrona, som samarbetar nära med Exit Motala, är inte bara arg på dem som gjort överfallet på Anita Bjärgvide utan även på de två kommunerna som Exit Motala jobbar med, Karlskrona och Motala. Han menar att Exitprojektet alltid tvingas arbeta i motvind.

– Jag är rent ut sagt förbannad. Jag har insett att det är mode att jobba med de frågor vi på Exit jobbar med, säger Anders Högström i Karlskrona. Han menar att Exitprojektet ständigt motarbetas.

– Kommunerna säger att de pengar vi sökt bara är kaffepengar men sedan är det så himla svårt att få fram pengarna, säger han.

Anders Högström grundade Nationalsocialistisk Front (NSF) tillsammans med några vänner från bland annat Vitt Ariskt Motstånd (VAM) i mitten av 1990-talet. I flera år var Högström den obestridde partiledaren för NSF, till dess att han 1999 tänkte om och hoppade av rörelsen. Sedan år 2000 har han arbetat tillsammans med Anita Bjärgvide i Motala och han är idag känd som föreläsare i skolor.

Anders Högström har också noterat en kraftigt ökad aktivitet från nazisternas sida. Nazister har dykt upp på en restaurang och bevakat Anita Bjärgvide och Anders Högström. De har även dykt upp på föreläsningar. Anders Högström har även haft påhälsning av en man från NSF som under sommaren 2003 försökte bryta sig in i hans hem.

– Men jag har ändå mycket svårt att tänka mig att det är den gruppen som har anfallit Anita.

Anders Högström vill inte spekulera i vem som kan ligga bakom överfallet på Anita Bjärgvide.

Anders Högström menar att han har blivit mycket påverkad av händelserna kring Motala, både som privatperson och ordförande för Exit Motala sedan årsmötet tidigare i år. Han menar att hotbilden kombinerat med det ständiga slitet och brist på pengar tär på organisationens krafter.

– Det handlar om ekonomin nu, om Exit får pengar till organisationen eller inte.

Anders Högström brinner för de här frågorna men har som många andra en familj att försörja och det går inte att göra på ren vilja. Dessutom så bär man med sig en konstant oro över vad som kommer härnäst, menar Anders Högström.

– Vi får se om vi orkar driva verksamheten vidare, det är mycket tröttsamt att kämpa med ett bristande stöd från den egna kommunen, säger han och syftar på Karlskrona.

Anita Bjärgvide säger att hon känner ett stort stöd från allmänheten i Motala:

– Det är så många som ringer att jag har varit tvungen att stänga av telefonerna, man orkar inte prata i telefonen hela tiden, säger Anita Bjärgvide.