Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Flygbladen delades ut den 15 april, under det judiska påskfirandet, till judar som besökt synagogan i Donetsk. På flygbladen uppmanades alla judar över 16 år att registrera sig i stadshuset, som är ockuperat av pro-ryska aktivister. De skulle dessutom betala en registreringsavgift och deklarera sina ekonomiska tillgångar. De som inte lät sig registrerades hotades med att få sitt medborgarskap uppsagt och deporteras samt att få sina tillgångar konfiskerade.

De antisemitiska flygbladen var undertecknade med namnet till organisationen Folkets republik av Donetsk och dess ledare Denis Pusjilin. Han har dock tagit avstånd från flygbladen och nekat till att han skrivit under dem. Han hävdar dessutom att organisationen Folkets republik av Donetsk inte producerat dem utan att flygbladen delats ut för att skada hans organisation.

Händelsen har fått stor uppmärksamhet och fördömts av USA: president Barack Obama och utrikesminister John Kerry. Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk har antytt att Ryssland legat bakom flygbladen och har till NBC lovat att försöka gripa de skyldiga.

Att brevet skulle komma från Folkets republik av Donetsk ifrågasätts av så väl det judiska samfundet i Donetsk som den amerikanska människorättsorganisationen Anti-Defamation League, ADL.

"Vi är skeptiska till flygbladens äkthet men instruktionerna i det påminner om nazismen och har en hotfull effekt på det lokala judiska samfundet", säger Abraham H. Foxman på ADL i ett pressmeddelande.

ADL uppmanar alla involverade parter i den ukrainska konflikten att avstå från att cyniskt exploatera antisemitism. ADL skriver att antisemitism använts i Ukraina för att skada politiska motståndare men att de "verkliga offren är de judiska samfunden".

"Vi fördömer antisemitiska budskap, men också alla försök att använda antisemitism för politisk vinning".

Ämnen i artikeln