Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Filip Sjöström och Max Winter anordnar under nationaldagen den tredje så kallade ”tusenmannamarschen”. Det hölls en liknande marsch i Stockholm i mars och en på 1 maj.

De kallar sig Frihetsrörelsen, mobiliserar främst på sociala medier, men lyfts även regelbundet fram av högerextrema och högerpopulistiska så kallade alternativmedier. Budskapet från rörelsen är konspiratoriskt. Covid-19 ifrågasätts som en del av en komplott för att utarma demokratin. Myndigheter anklagas för att undanhålla botemedel för att i stället inleda en vaccinationskampanj. Och de jämställer sig själva med förföljda minoriteter under andra världskriget.

”Man ser samma tendenser nu som under andra världskriget, man smutskastar några som är vaccinationsmotståndare. De är smutsiga, de sprider smitta”, säger Maneka Helleberg i ett videoklipp som Frihetsrörelsen publicerat inför söndagens demonstration.

Hon fortsätter:

"Detta är ett brott mot mänskligheten. Det är ett folkmord. Det är en attack mot vårat eget folk."

Hon anklagar även svenska medier för att begå landsförräderi och brott mot mänskligheten eftersom de sprider ”propaganda” om vaccinet mot covid-19 – som hon menar dödar tusentals.

Vid sidan av Frihetsrörelsens frontfigurer är Maneka Helleberg central i organiserandet av anti-nedstängningsprotesterna i Sverige. Hon har bland annat varit talare på Frihetsrörelsens demonstrationer och är ordförande i World Freedom Alliance, en internationell plattform för coronaförnekare. Helleberg är inte främmande för konspirationsteorier om en dold maktelit som styr världen och har pekat ut ”Rothschild” som en nyckelfigur i denna påstådda maktelit som får ”härja i världen precis som den vill”. Just familjen Rothschild är central i antisemitiska konspirationsteorier.

I samma videoklipp fyllde Frihetsrörelsens Max Winter på med konspirationsteorier. Han pekar på en ospecificerad motståndare som försöker förstöra för dem:

”Det är en form av krigsföring. Människor är under angrepp i dag och då måste man göra något åt det. Man kan inte acceptera det”, säger Max Winter.

Han menar att deras egen ”rörelse” är under attack och att hotet även finns inom rörelsen.

”Söndra och härska är en uråldrig taktik som används. Även internt inom sådana här rörelser men även externt”, säger Winter.

Splittring och kritik internt

Just hotet inifrån är ett återkommande ämne i Frihetsrörelsens kommunikation. Återkommande svarar de på kritik gällande hur rörelsen finansieras. Filip Sjöström har crowdfundat stöd för att betala de viten han fått i egenskap av arrangör för samlingarna som är ett brott mot pandemilagen. Viten som både han och Max Winter senare meddelat att de inte tänker acceptera eller betala. Frihetsrörelsen tänker inte heller redovisa hur de använder de insamlade pengarna.

Den 12 maj publicerade Frihetsrörelsen ett inlägg på plattformen Telegram med rubriken ”Förtydligande gällande donationer till Frihetsrörelsen”. Där bedyrar de att de lägger ut mer pengar än de får in. De står fast vid att de inte tänkt redovisa inkomsterna eftersom de menar att detta är för tidskrävande. De anklagar kritiker för att agera splittrande.

”Om du inte har donerat pengar till detta högre ändamål har du absolut ingen anledning att komma med åsikter runt detta, då det skapar osämja och sprider spekulationer. Till vilket syfte gör du detta? Det skapar splittring”, står det i Frihetsrörelsens uttalande.

”Vi har varit tydliga med att vi inte redovisar donationer och bidrag”, upprepar Frihetsrörelsen på Facebook den 1 juni.

Konspirationistisk kritik mot val av symboler

Men det är inte bara ifrågasättanden kring den ekonomiska redovisningen som Frihetsrörelsen har känt sig tvingade att bemöta. Rörelsen har fallit offer för sin egen konspiratoriska världsbild. Anhängare har blivit misstänksamma bland annat mot betydelsen av de symboler som används på flygblad och i extern kommunikation – ett uppochnervänt kors och ett öga. Frågan om Frihetsrörelsens arrangörer i själva verkat kanske är en del av den stora konspirationen har lyfts.

Det blev många reaktioner på Frihetsörelsens val av symbolik till söndagens demonstration. (Bilden är ett kollage)

”Det är mycket ryktesspridning som pågår. Allt från frimurare till nazister. Det sprids mycket rykten och det är mycket rädsla märker vi inom Frihetsrörelsen och människor som är vakna om vad som pågår i världen just nu”, säger Max Winter i ett youtubeklipp där de förklarar valet av symboler.

”Det är ett kollektivt trauma som utspelar sig där många känner sig lurade. Då blir man väldigt misstänksam och letar efter fel och fastnar mycket i sitt eget huvud ibland och hittar mönster som inte finns där”, fortsätter Winter.

”Det har under en tid pågått ryktesspridning om Frihetsrörelsen och vår agenda” skriver Frihetsrörelsen på Facebook inlägg den 20 maj.

I ett youtubeklipp inför söndagens manifestation tar Filip Sjöström och Max Winter upp kritiken igen. Där tar Max Winter upp ”krafter” som vill splittra dem.

”Jag vill höja tonläget. Jag har så länge sett människor som tror att man kan tänka sig till förändring. Det funkar inte så. (…) Det kanske blir tryggt för en själv att sitta hemma framför datorskärmen och grotta ned sig i massa konspirationsteorier men det kommer inte göra någon skillnad i den här världen”, säger Filip Sjöström i samma klipp.

Läs mer om Frihetsrörelsens fortsatta mobilisering.

Radikaliserat budskap

Inför Frihetsrörelsens manifestation 1 maj lanserade arrangörerna en skyddsstyrka av ”starka män”, ett ”brödraskap”, som skulle gå längst fram och försvara demonstrationen. Expo har även tidigare berättat att Frihetsrörelsen är influerad av den så kallade Sovereign citizen-rörelsen som är utbredd i USA. Anhängare till idéerna menar i stort att de själva har rätt att tolka vilka lagar de ska följa och att staten inte har någon rätt att till exempel beskatta dem. Rörelsen har sitt ursprung inom den amerikanska högerextrema miljön, men är i dag mer utbredd.

Flyer inför morgondagens manifestion med Sovereign citizen-budskap.

Inför den 6 juni meddelar Frihetsrörelsen att de erbjuder ”juridiskt” stöd i det lagsystem, ”common law”, som Sovereign citizen-rörelsen menar är gällande. En vanlig strategi är att utropa sig som fri, suverän människa, obstruera och motsätta sig myndighetsbeslut bland annat genom att vägra legitimera sig.

Filip Sjöström menar att taktiken ska vara annorlunda vid helgens sammankomst jämfört med tidigare demonstrationer. Dels uppmanar han sina anhängare att hävda att de är ute som supporter till ett nystartat fotbollslag – ”Frihetslaget” – för att kunna hävda att de inte deltar på en allmän sammankomst. Dels vill Filip Sjöström att de under manifestationen ska kompromissa mindre med polisen.

”Den här gången jämfört med de två tidigare gångerna ska det vara mer synkat, mer enat. Det är vi som har makten. Vi ska inte flöda runt polisen utan vi ska gå den här vägen och vi har rätt att göra det och ingen ska stoppa oss i det. Det är energin vi vill gå in i", säger Filip Sjöström om helgens anti-lockdownmanifestation i ett youtubeklipp.