Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var den 16 november som en boende i staden Lieksa i Finland upplyste stadens registratorskontor om en facebook-grupp som hotar och kränker invandrare. Det ledde till att polisen inledde en förundersökning.

Facebook-gruppen startades för cirka två veckor sedan av en man från staden. Sidan innehåller grova uttryck om somalier och de grövsta inläggen uppmuntrar till halshuggning, skjutningar och "nazistiska tankegångar", rapporterar Hufvudstadsbladet.

Samtliga misstänkta greps i fredags. Fem släpptes på lördagen och tre på söndagen, varav två belades med reseförbud. Den yngsta av de misstänkta är en 15-årig flicka, de övriga är män i åldern 20 till 50, rapporterar Vasabladet.

Enligt polisen har några av de misstänkta medgett att de använt ett olämpligt språkbruk i inläggen och lovade att ta bort dem. Personen som startade gruppen har raderat de flesta inläggen.

Två män är misstänks för grov hets mot folkgrupp, vilket kan ge upp till fyra års fängelse. För de övriga är rubriceringen hets mot folkgrupp.