Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Att Csanad Szegedi har judiska rötter har väckt starka känslor i det antisemitiska partiet Jobbik. På partiets hemsida har Jobbiks vice partiledare Elod Novak krävt att Szegedi ska lämna sina politiska uppdrag med motivering att denne skulle ha "spunnit ett väv av lögner" för att dölja sitt judiska ursprung. Samtidigt förnekar Novak att Jobbik är ett antisemitiskt parti. Det är inte Szegedis ursprung som är problemet, utan att han försökt dölja det, menar Novak. Kravet att Szegedi skulle lämna sina uppdrag ställdes, enligt Novak, efter att medier rapporterat att Szegedi skulle ha erbjudit en person pengar för att hålla tyst om hans judiska ursprung. Szegedi har kategoriskt förnekat att han skulle ha försökt att muta någon.

Den ungerska tidningen Nepszabadsag har citerat ett internt brev från Novak som visar att avgångskraven i själva verket berodde just på Szegedis har judiska släktingar.

Szegedi själv har meddelat att han med omedelbar verkan lämnar alla sina nationella uppdrag för Jobbik för att "förhindra framtida attacker från Jobbiks fiender".

"Jag kommer endast fortsätta mitt arbete i Europaparlamentet", meddelade Szegedi förra veckan.

Jobbiks partiledare Gabor Vona kräver att Szegedi även avsäger sig sin stol i Europaparlamentet. Szegedi har sagt att han kommer meddela hur han tänker göra med det i slutet av augusti, rapporterar JTA.

Det var i en intervju i en högerextrem tidning som Szegedi i juni berättade att hans mormor var en överlevande från Förintelsen.

"Jag ska inte säga att jag inte blev förvånad över nyheten", sa Szegedi då, och tillade att han behövde tid för att smälta uppgifterna.

I dagarna mötte Szegedi en ungersk rabbin och bad om ursäkt för om han tidigare varit antisemitisk:

"Om jag de senaste åren fällt kommentarer som upprört judiska samfund ber jag om ursäkt".

"Jag är inte alls ledsen för att jag upptäckt mitt judiska ursprung, utan det har istället blivit väldigt viktigt för mig att ha kontakt med ledarna för de judiska samfunden i Ungern", sa Szegedi till rabbinen.

Szegedi har även lovat rabbinen att besöka Auschwitz, rapporterar The Wall Street Journal.

Att Csanad Szegedi lämnat sina uppdrag för Jobbik, har lett till splittringar inom partiet, rapporterar den ungerska nyhetssajten Politics.hu. Medlemmar i framförallt norra Ungern sägs ha hoppat av för att bilda ett nytt parti. Splittringarna tonas ner av Jobbiks ledning.

Ämnen i artikeln