Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Jag hade precis slukat hennes bok Vad hände på vägen till Damaskus?. Vi diskuterade hennes teori om att Jesus och Paulus var samma person. Precis innan galan skulle börja undrade Lena varför svenska präster är så tvivlande och sökande med sitt sätt att tro eller utöva sin religion. Jag hade aldrig tänkt på det förut men mitt svar kom blixtsnabbt ändå:

"Sverige är ett så demokratiskt land och ska man tro på en bibel helt och hållet så kan man omöjligtvis vara en förespråkare för ett demokratiskt samhälle. Därför uppfattas kanske svenska präster som mjuka och mesiga."

Det är som om Åke Green och andra fundamentalistiskt religiösa ledare är mallen för hur en sann troende ska vara, medan stora flertalet troende inte kan tas på allvar. De uppfattas som mjäkiga.

JAG HAR PRECIS gjort en utställning som heter In Hate We Trust, den handlar om hatbrott mot hbt-världen. Det är nästan ingen Stockholmsbög som kommenterat den utställningen. Det känns nästan som om det är lite "skämmigt" att göra allvarliga utställningar om hbt nu för tiden. Bögarna ska skratta och vara glada. Utställningen är bokad runt om i Sverige men i Stockholm och Göteborg har ingen hört av sig. De städer där hatbrotten är som vanligast.

Det är på sätt och vis en drömsituation för den kristna högern att bögarna trallar i stället för att prata allvar. Då kan de sakta men säkert forma vårt samhälle i tysthet. Den svenska kristna högern har vuxit snabbt de sista åren. Med Livets ord och olika frikyrkor som slagits samman till otäcka åsiktsmaskiner som tycker till om hbt, familjepolitik och abortfrågan. Kristdemokraterna har lyckats hålla sina allra farligaste medlemmar i schack så de inte hörs för mycket, men i valet så kryssades de fram ända in i riksdagen. Vi tror lätt att den kristna högern framför allt är ett amerikanskt problem som inte existerar i Sverige. Den tidning som den kristna högern uttalar sig i heter Världen idag och har på kort tid utvecklats från liten veckotidning till en tidning som kommer ut tre gånger i veckan med tusentals prenumeranter.

NU HAR DE senaste mätningarna visat att Sverigedemokraterna skulle, om det var val i dag, gå om kristdemokraterna och kanske komma in i riksdagen. Vilket samhälle väntar oss då?

När Pastor Åke Green predikade om att homosexuella är en cancersvulst på samhällskroppen använde han exakt samma ordval och retorik som nazisterna.

I Italien finns det en fascist som på fullt allvar föreslagit att homosexuella bör avrättas. Han heter Pier Gianni Prosperini och är minister för ungdom, sport och turism. Han tillhör det neofascistiska partiet Alleanza Nazionale. Detta parti har totalt nio platser i Europaparlamentet. Prosperini är inte en tvivlare, inte en sökare, han tycker sig sitta inne med sanningen men så behöver han inte ta hänsyn till demokratiska ideal heller.

Ämnen i artikeln