Under första maj tågade det så kallade Bondetåget 2024 från Djurgården i Stockholm till Gustav Adolfs torg. Ett 50-tal personer deltog i manifestationen och talade gjorde förutom arrangören Klaus Bernpaintner också ett antal lantbrukare och kändisbagaren Sébastien Boudet.

Huvudbudskapet var kritik mot EU:s jordbrukspolitik och att Sverige ska lämna EU.

Läs mer: Så försöker svensk extremhöger kapa bondeprotest

Som Expo tidigare berättat har den svenska bondeproteströrelsen, som tagit inspiration från liknande rörelser i andra europeiska länder, utsatts för kapningsförsök från extremhögern. Dagens demonstration är ett försök från högerextremt håll att utnyttja svenska bönders engagemang i frågan om EU:s jordbrukspolitik för sina egna syften.

De grupper i sociala medier som samlar jordbrukare i främst södra Sverige har fått se sina forum översvämmas av högerextrem propaganda och konspirationsteoretiskt innehåll – något som rörelsens initiativtagare för Expo beskrivit som ”förnedrande”.

Arrangör antisemitisk AFS-kandidat

Arrangören för dagens demonstration är Klaus Bernpaintner som kandiderar för det högerextrema partiet Alternativ för Sverige i EU-valet i juni. Själv påstår han att han inte är medlem i partiet utan kandiderar som "fristående kandidat". Han har tidigare även haft samröre med Det fria Sverige och talat på en av deras konferenser, vilket Expo tidigare berättat om.

I sociala medier har Bernpaintner delat antisemitiska inlägg, förespråkat väpnad revolution och önskat sig att Ryssland ska bomba Gotland under Almedalsveckan för att befria Sverige från ”hela svenska parasit-adeln och deras lobbyister“ som då är samlade i Visby.

Det genomgående budskapet under tåget var att Sverige borde lämna EU. Foto: MO´R

Kändisbagaren: ”Visste inte”

När Expo når Sébastien Boudet säger han att han inte kände till att arrangörerna för Bondetåget som han gick med i och sedan talade för tillhör extremhögern.

– Det visste jag inte. De bad mig att prata om småskalighet och att det var småskaliga bönder som demonstrerande, säger Baudet till Expo.

Du har ju förutom att tala på manifestationen också använt dina plattformar för att marknadsföra det här så kallade ”Bondetåget”?

– Hade jag vetat det här så hade jag inte gjort det. Jag är emot rasism och nazism. Jag borde ha kollat upp det här, men nu vet jag att jag ska göra det nästa gång, säger han till Expo.

Efter att Expo ställt frågor om manifestationen till Sébastien Boudet så har han tagit avstånd från den i sina sociala medier.

”Jag känner mig lurad och utnyttjad! Jag tar starkt avstånd från alla former av rasism, konspirationsteorier och högerextrem propaganda och okunskap”, skriver han i ett inlägg.

Sébastien Boudet och arrangören Klaus Bernpaintner på Gustav Adolfs torg. Foto: MO´R

Misshandel och störningar från NMR

Runt om i Sverige har nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsens aktivister saboterat socialdemokratiska första maj-manifestationer. I Gislaved misshandlade en NMR-aktivist en äldre kvinna genom att knuffa henne till marken inför Annika Strandhälls första maj tal på orten.

NMR-aktivisterna hade flytt från platsen innan polisen hann fram, men kunde senare stoppas i en bil. I nuläget är en person gripen misstänkt för misshandel. Det finns också en misstanke om brott mot knivlagen. NMR-aktivisterna misstänks också för störande av allmän sammankomst.

I Västerås, där Anders Ygeman talade, försökte NMR också sabotera mötet genom att ställa sig framför scenen med en banderoll och bränna av rökgranater.

Linda Winge, befäl på regionledningscentralen i polisregion Mitt, säger att de kommer att upprättas två ärenden efter Nordiska motståndsrörelsens manifestation i anslutning till socialdemokraternas första maj-firande i Västerås.

– Det kommer att upprättas två anmälningar, en rörande störande av allmän sammankomst och en för brott mot maskeringsförbudet men jag har inga uppgifter om hur många personer som är misstänkta. Som jag förstår det har det inte varit våldsamt och ingen har kommit till skada men det har varit störande, säger Linda Winge.

Även i Uddevalla och Örnsköldsvik dök en handfull NMR-aktivister upp med banderoller och genomförde bränningar av EU-flaggor.

Alternativ för Sverige buades ut

Alternativ för Sverige hade samlat ett mindre antal åhörare i Göteborg där partiledaren Gustav Kasselstrand krävde att Sverige ska lämna EU. Partiet möttes av ett stort antal motdemonstranter som överröstade partiledaren Kasselstrand med burop och slagord mot rasism.

Gustav Kasselstrand brände också en EU-flagga under mötet.

Foto: Skärmdump/Expo

Polisen uppger att det i övrigt var lugnt på platsen.

Inför mötet använde sig AFS av fotbollslegendaren Glenn Hysén i sin marknadsföring. I en kommentar till Expo uppgav Hysén att han blivit lurad.