Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

När domaren bad Breivik att ta plats i vittnesbåset för att svara på frågor om hans intensiva datorspelande protesterade Breivik.

- Jag tror att åklagaren försöker förlöjliga mig och det önskar jag inte att bidra till, sa han.

I snitt spelade Breivik World of Warcraft nästan 16 timmar per dag 2006, det är något som Breivik själv uppgett. Breivik har förklarat att han såg den tiden som en "martyrgåva". Men Breivik har även sagt att han slutade spela spelet 2007 för att på heltid skriva sitt så kallade manifest. Det som intresserar åklagaren är bevisen på att Breivik spelat under en längre tidsperiod än så. I början av 2011 snittade Breivik närmare 7 timmar per dag. Åklagaren Svein Holden uppger till NRK att ytterligare än anledning till att Breivik hörs om sitt spelande är att rättspsykiatrikerna vill veta hur Breivik kommunicerade med andra spelare.

I rätten hävdade Brevik att han efter 2006 bara använt World Of Warcraft som en hobby och menade att frågor om hans datoranvändande inte har något med det han står åtalad för att göra. Då Svein Holden fortsatte att ställa frågor om hans spelande blev Breivik så upprörd att han stängde av mikrofonen.
­­
- Nu stänger jag av mikrofonen. Du kan fortsätta att ställa frågor, men jag kommer inte svara mer, sa han.

Tidigare på dagen hade en som 2007 spelat World of Warcraft med Anders Behring Breivik vittnat.

Aftenpostens chefredaktör Hilde Haugsgjerd hördes om Anders Behring Breiviks påstående om att medier censurerar "norska nationalister". Jan Simonsen, tidigare riksdagsman för Fremskrittspartiet vittnade i samma ämne. Han gjorde det istället för Fremskrittspartiets tidigare partiledare Carl I Hagen. Simonsen inledde med att ta avstånd från Breivik.

Raymond Johansen, Arbetarpartiets partisekreterare vittnade också under dagen. Han berättade om partiets invandringspolitik. Han poängterade dock att det inte är hans partis invandringspolitik som står åtalad.

- Det var skönt att slå fast vi är mångkulturellt samhälle som är attraktivt på den globala marknaden. Det är något som gynnar oss. Det motsatta hade fått stora konsekvenser för vårt samhälle, säger Johansen till NRK.

Breivik hävdade i rätten att Arbetarpartiet dekonstruerat norsk kultur och har förklarat krig mot den.

- Därför har vi förklarat krig mot Arbetarpartiet, sa han.

Johansen hyllade demokratin i en intervju med NRK efter rättegången.
­
- Det att det sitter en man åtalad för massmord i kostym och slips och inte i en fångdräkt bakom en glasbur. Det visar så tydligt vad han egentligen kämpar mot - ett samhälle som alla andra önskar.

Ämnen i artikeln