Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På morgonen inleddes förhör med ett av vittnena, en 32-årig man som lärde känna Breivik redan 1990, då de började i samma skola. Han berättade att de två blev bästa vänner och umgicks som vilka barn som helst.

När de båda blev äldre och skulle börja gymnasiet förändrades dock Breivik. Han bytte skola för att istället kunna läsa vid Oslos handelsgymnasium, 32-åringen tror att det var för att Breivik ville lära sig "business".

– Efter ett tag blev han väldigt upptagen av att tjäna pengar, berättade 32-åringen.

Mannen berättar också att Breivik under uppväxten blev mer och mer upptagen med sitt eget utseende. Till exempel kunde Breivik gå med solglasögon på kvällen, för att han tyckte att det var häftigt.

– Han var upptagen av kläder och som bekant opererade han näsan. Jag vet inte helt säkert varför, men jag tror mig minnas att han ville ha en mer arisk näsa.

Den 32-åriga mannen märkte av att Breivik blev mer isolerad och svår att få tag i redan innan han flyttade hem till sin mor. Mannen bodde under perioden inte i Norge, men mindes hur han inte fick tag i Breivik under sina besök i hemlandet.

– Jag kommer ihåg att jag mötte de andra från gänget och jag undrade vad det blivit av Anders. Då fick jag höra att de försökt få kontakt med honom i ett år, men att ingen lyckats. Jag fick höra att han spelade "World of Warcraft" och att han inte kom ut från sin pojkrum.

Under perioden fram till terrorattentaten mötte 32-åringen Breivik vid ett tiotal gånger. Han reagerade kraftigt på att Breivik hade rakat huvudet och pratade om en antiislamsk bok han skrev. Men han säger också att det inte riktigt gick att prata politik med honom.

Tre av vittnena pratade om Breiviks resa till Liberia. Alla de tre fick intrycket av att det handlade om att tjäna snabba pengar på blodsdiamanter. Ett av vittnena beskriver hur Breivik skrev ett avskedsbred inför resan till Liberia. Det påminde om en soldats som skulle ut i krig. Vittnet minns också att Breivik kom hem utan diamanter och att det snarare verkade ha blivit en vanlig semester av resan.

På eftermiddagen hördes också ett överlevande vittne från Utøya. Vittnet skulle hörts tidigare men hade fått vittnesmålet framskjutet på grund av att det krockade med hennes examen.

Ämnen i artikeln