Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Partiets beslut att rösta om en stadgeändring kom efter att en domstol flaggat för ett eventuellt åtal mot partiets ledare Nick Griffin. Kommissionen för jämställdhet och mänskliga rättigheter lämnade förra året in en anmälan mot partiet då man ansåg att BNP:s stadgar bryter mot engelska diskrimineringslagar. Partiets stadgar har sedan BNP bildades innehållit en "endast vita" klausul gällande medlemskap.

Utomeuropéer kan bli medlemmar

Nu har denna regel alltså ändrats och partiet har öppnat för medlemmar med utomeuropeiskt ursprung. Men fortfarande framhåller partiet att medlemmar är förbundna att verka för att skapa, fostra och ena infödda britter.

I mars ska partiets ledare Nick Griffin återvända till domstolen för att få reda på om de genomförda stadgeändringarna räcker för att avvärja vidare rättsprocess. Och redan verkar den första "icke vita" medlemmen vara på väg in i BNP.

Ny medlem på gång

Rajinder Singh har skapade rubriker på flera håll i världen när han meddelade att han är på väg in i partiet. Den 78-åriga mannen, som är född i Punjab med har bott i England i drygt 40 år, sa i en intervju med tidningen the Guardian nyligen att han gillat partiet i flera år. Framförallt är det BNP:s åsikter rörande Islam och muslimer som Rajinder Singh ställer sig bakom.