Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Vid ett av dubbelmorden, i Tatárszentgyörgy, sattes en ung romsk mans hus satt i lågor. Han och hans femårige son försökte fly men stoppades av två maskerade män som sköt ett stort antal skott mot den unge mannen och sonen. Det andra mordet ägde rum häromkvällen, då en medelålders romsk man sköts ihjäl av maskerade män i Tiszalök, nordöstra Ungern.

Ungern är ett land med 30 000 romer. Många av dem är bosatta i fattiga kvarter, har låg utbildningsnivå och är arbetslösa. Dessutom är de utsatta för högerextremt våld. Trots att ingen har blivit gripen för dubbelmorden finns det ledtrådar som pekar på att den organisationen Magyar Gárda (Ungerska Gärdet) bär ansvaret. Organisationen är känd för att bära svart, lägga hyllningskransar på mördade nazisters gravar och skrika ut hyllningsfraser som användes under 1930-talet.

En orsak till att högerextremismen växt sig stark i Ungern sägs vara landets ekonomi med en stor utlandsskuld, försvagat värde av den ungerska valutan och stigande arbetslöshet.