Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I tidigare val har invandringen varit en stor fråga. I år har den ekonomiska krisen i landet den stora frågan. Det är en av anledningarna till att Dansk Folkparti verkar förlora väljare, enligt Lars Trier Mogensen på den danska tidningen Politiken.

– Krisen har satt en ny agenda och Dansk Folkeparti är inte en del av den. De har fokuserat på utlänningar, kriminalitet och EU-motstånd, säger han.

Enligt opinionsundersökningar kan det bli ett regeringsskifte efter valet i Danmark.
Mogensen menar att väljare förlorat tilltron till den borgliga koalitionsregeringen. Många anser att den inte kommer med några nya idéer. Ytterligare en anledning kan vara att väljarna vill stoppa Dansk Folkepartis inflytande. Partiet fick i förra valet närmare 14 procent av väljarstödet och har haft en position som vågmästare.

– Många danskar känner en frustration över att Dansk Folkeparti har fått spela en så stor roll i politiken. Det mobiliseras för att hindra partiet från att få det, säger han.

Det Konservative Folkeparti gick tidigt ut under valrörelsen med att det inte kommer att fortsätta sitt samarbete med Dansk Folkeparti.

Opinionsmätningar ska dock tas med en stor nypa salt menar Lars Trier Mogensen.

– De kan komma sex till sju ibland tio undersökningar på en dag och de skiljer sig kraftigt från varandra, säger han, men menar att det går att se att Dansk Folkeparti i alla fall inte kommer att få ett större stöd än i tidigare val.

Ämnen i artikeln