Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

David Kronlid säger att det är de ideologiska skiljelinjerna som gjort att han fattat beslutet att lämna partiet. Främst är det den borgerliga ekonomiska politiken som lockat.

- Sen har min fru gärna velat att jag skulle bli kvar i partiet men vi har pratat om det här under några år och det var dags nu, säger han.

Anledningen att det har tagit lång tid att lämna partiet är att han inte velat skapa problem för sin fru Julia Kronlid, som är riksdagsledamot för partiet, och andra "bra" sverigedemokrater.

- Jag valde att lämna nu inför omvalet. Det var lika bra att passa på nu och vara ärlig och öppen med det under resten av mandatperioden, säger David Kronlid till Expo.

Om invandringspolitiken säger Kronlid att han gärna sett en mjukare framtoning på det området, samtidigt som han med "viss oro" sett personer som närmat sig partiet med radikala åsikter. Han bekräftar också att SD-Örebro drabbats av interna konflikter där två läger motarbetat varandra. Vad konflikten handlar om vill han inte tala om.

- Jag måste tänka på min fru som är kvar i partiet, säger David Kronlid.