Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Olle Larsson lämnar partiet men sitter kvar som politisk vilde. Anledningen är att han inte tycker att Sverigedemokraterna bryr sig om landsbygdsfrågorna eller rennärigen, då de inte lagt några motioner om det i riksdagen.
- De har inte belyst de specifika problem vi har i Norrland och med rennäringen. Jag gjorde klart på landsdagarna att om de hamnade i riksdagen så skulle dessa frågor få hög prioritet och det har de inte levt upp till, säger Olle Larsson.

Lyssnar inte på gräsrötterna
Elof Bengtsson, kassör för Sverigedemokraterna i Härjedalen förstår Olle Larssons kritik och tycker det är sorgligt att han lämnat partiet.
- Det är väldigt tragiskt, han varit en drivande kraft, som inte blivit tagen på allvar eller fått respons centralt. Lyssnar man inte på gräsrötterna då dör man helt enkelt och siffrorna dalar, säger Bengtsson.

Han tillägger att Sverigedemokraterna i Härjedalen varken fått politiskt eller ekonomiskt stöd från partiet.

Förhastat beslut
Lars Hermansson fullmäktigeledamot i Härjedalen för Sverigedemokraterna, tycker att Olle Larssons beslut att lämna partiet är förhastat och påstår att en anledning till hans avhopp var att han inte valdes in i riksdagen.
- Det är för kort tid för att döma ut vårt parti, man måste se vad som händer över fyra år. Han blev besviken när han inte kom in i riksdagen, det hänger ihop med avhoppet, säger Lars Hermansson.

Olle Larsson menar dock att den förklaringen är felaktig.
- Det är helt fel, jag trodde inte att jag skulle komma in där. De har inte lagt den prioritering på riksnivå som jag hade förväntat mig, säger Olle Larsson.

Även Sven-Olof Sällström i Sverigedemokraternas partistyrelse tycker att Olof Larssons avhopp är förhastat. Han säger att partiet tar frågorna på allvar och att han kommer att kontakta Larsson.
- Det är självklart att vi kommer driva hans frågor. Jag kommer kontakta honom och prata med honom, men vad vi kommer prata om är mellan oss, säger Sven-Olof Sällström.

Men Olle Larsson säger att han bestämt sig.
- Han är välkommen att kontakta mig, men jag har fattat mitt beslut och det är noga övervägt, säger han.

Ämnen i artikeln