Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det är en mörk bild av Ryssland som målas upp i den oberoende organisationen SOVA-centers vårrapport. Under våren har 18 människor mördats och 119 skadats av rasistiskt våld. Det är en 14-procentig ökning av antalet offer jämfört med samma period året innan. Från årsskiftet fram till 31 maj har 32 människor mördats och 215 skadats. Majoriteten av dödsoffren har sitt ursprung i Centralasien, 14 stycken. 82 av de 215 skadade tillhör olika typer av vänsterinriktade subkulturer. Den största delen av våldsdåden har begåtts i Moskva och St: Petersburg.

Mörkertal
Våren är vanligtvis en tid med många högerextrema aktiviteter i Ryssland. Så har det varit även i år. Tidigare år har dessa aktiviteter inneburit att det rasistiska våldet har skjutit i höjden. I år kan inte SOVA-center se någon sådan utveckling. Enligt rapporten kan det finnas två förklaringar till det. Det kan handla om att en del av de attacker som har genomförts i första hand har varit personrån och saknat tydliga hatbrottsmotiv. Den andra förklaringen kan vara att media valt att inte rapportera om attacker. I och med att SOVA-center bygger sina rapporter på uppgifter från rysk media innebär det generellt ett mörkertal.

Främlingsfientlighet bland alla partier
SOVA-center riktar även stark kritik till de stora partierna som inför det kommande valet i Ryssland försöker vinna stöd med en främlingsfientlig retorik. Samtidigt noterar SOVA-center hur den ryska extremhögern, som under de senaste åren har plågats av interna konflikter, i allt större grad har lagt konflikterna åt sidan ju närmare valet de kommit.

Fler fällda för hatbrott
SOVA-center har tidigare kritiserat den ryska rättsapparaten för att se mellan fingrarna när det gäller hatbrott. Nu noterar de ett trendbrott. Enligt rapporten har den ryska polisen gjort seriösa försök att åtala personer för spridandet av både antisemitisk propaganda och hatpropaganda på nätet.