Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Hampus Hellekant, som bytt namn till Karl Svensson, släpptes på villkorlig dom 2007 efter att ha avtjänat sitt fängelsestraff för det uppmärksammade mordet på syndikalisten Björn Söderberg. Sedan dess har han hävdat att han vill lägga sitt nazismen och sitt gamla liv bakom sig.
Men enligt Arbetarens granskning är Hellekant fortfarande aktiv i den nazistiska rörelsen. Sedan frigivningen har han kartlagt och trakasserat både journalister och antirasister.

Arbetaren beskriver en person som snarare drivs av personliga vendettor än av ideologiska motiv. De som har skrivit om, vittnat mot honom eller lett brottsundersökningar mot honom kartläggs och hängs ut på internet.
 

Journalistpar drabbat

Några av de som drabbats är journalistparet Peter Karlsson och Katarina Larsson som 1999 fick sin bil sprängd i ett bombattentat. Hellekant ägnade vid den tiden stor tid att noggrannt kartlägga journalistparet. Nu, tio år senare, fortsätter han.

Enligt Arbetaren ska Hellekant ha kontrollerats av polis när han påträffades vid parets bil i juni 2007, strax efter att han släpptes från fängelset.
I januari i år publicerade den nazistiska hemsidan Info14 bilder på Peter Karlsson och Katarina Larsson som sedan 1999 lever med skyddad identitet. Bilderna var tagna utanför parets hem. Varken Peter Karlsson eller Katarina Larsson vill uttala sig om händelsen men bekräftar för Arbetaren att det var Hellekant som tog bilderna på dem.
– Jo, jag kan bekräfta att det var han som fotograferade, säger Peter Karlsson till Arbetaren.

 

 

Fotograferade reporter

En annan person som hängts ut är Katrin Krantz, journalist på Expressen. Hennes namn och bild publicerades på Metapedia.
– Jag satt i tingsrätten och arbetade när jag hörde att någon ropade mitt namn. När jag tittade upp såg jag en person med kamera som tog kort på mig och sedan försvann ut ur lokalerna, berättar hon för Arbetaren.
När Arbetaren visar nytagna bilder på Hellekant bekräftar hon att han är samme man som tog bilderna på henne.
– Javisst, det är han. Det är oerhört likt, säger hon till Arbetaren.

 

 

 

 

Uppträder anonymt

Hellekant har under de senaste åren publicerat uppgifter på internet om sammanlagt 96 personer. Bland dem finns poliser, Säpopersonal, journalister, antifascistiska aktivister och forskare.
Själv uppträder han anonymt. Hellekant har skapat sig en rad olika pseudonymer för att kunna bedriva sin verksamhet. Enligt Arbetarens granskning uppträder Hellekant under namm som Julius Mosca, Hemligaklubben och Mr Boing på Flashback, Grillkillen på Wikipedia, Infobringer och Roadrunner på Metapedia. Han har också drivit bloggen kapten Nemo där det skrivs kritiska artiklar om personer som Hellekant av olika anledningar betraktar som sina fiender. Bland annat uppmärksammas rättspsykiatern Ulf Åsgård, som enligt Arbetaren arbetade på Kronobergshäktet när Hellekant satt där.

Expo har förgäves sökt Hampus Hellekant för en kommentar.
Han har inte heller givit någon kommentar till Arbetaren.