Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sommarens europamästerskap i fotboll närmar sig. Den åttonde juni spelar Polen öppningsmatchen mot Grekland, tre dagar senare möter Ukraina Sverige. Ett Ukraina som nu får utstå hård kritik för den rasism som finns i landets fotbollsmiljö.

I ett inslag av brittiska tv-kanalen BBC framgår det att högerextrema grupper rekryterar fotbollssupportrar och lär upp dem att slåss med knytnävar och kniv, för att vara "förberedda för gatan". Bilder visar också hur vissa fotbollssupportrar gör Hitlerhälsningar under en match, samt gör "apljud" mot mörkhyade spelare.

I inslaget intervjuas också Sol Campbell, tidigare lagkapten i det engelska landslaget, som säger att Ukraina inte har gjort sig förtjänta av att få arrangera europamästerskapen eftersom UEFA säger sig ha en nolltolerans mot rasism. Campbell är också en av flera engelska fotbollspersonligheter som avrått fotbollssupportrar och släktingar att åka ner till Ukraina.

– Stanna hemma, titta på tv i stället. Ta inte risken, du kan komma hem i en kista, säger Cambell till BBC.

De engelska landslagsspelarna Theo Walcott och Alex Oxlade-Chamberlain kommer också få spela utan att ha sina familjer på plats, som avstått från att resa ner på grund av hotbilden. Theo Walcotts bror skrev för en tid sedan på twitter att han och hans far inte skulle resa ner till Ukraina på grund av risken för rasistiska attacker.

Yuri Gromnytsky, en av de ansvariga för mästerskapet i Ukraina, säger till den brittiska tidningen Guardian att engelska fans kommer få ett varmt välkomnande i Donetsk, där England spelar två av sina gruppmatcher.

– Säkerheten kommer vara okej. Vårt folk har förberett allt.

I ett uttalande säger UEFA att deras nolltolerans mot rasism fortfarande är gällande, både på och utanför planen. En domare har rätten att avbryta en match om rasistiska incidenter skulle uppstå.

Ämnen i artikeln