Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I Tjeckien ställer 33 partier upp i Europaparlamentsvalet. Två av dem är högerextrema Nationalistiska partiet och Arbetarpartiet. Mats Braun tror att partiernas chanser att komma in är små.
– Jag tror knappt något av dessa partier har mer än en procents väljarstöd, säger han till Expo.
Inför valet hade både Nationella partiet och Arbetarpartiet ansökt om att få sända valkampanjer med tydliga antiromska budskap. Arbetarpartiet säger bland annat att de ställer sig emot att romer inte behöver arbeta eftersom de enligt partiet lever på skattebetalarna.

God morgon granne är det värsta man kan få höra från en zigenare, säger Vaclav Vydra från Nationella partiet i reklamen. Han menar att ingen tjeck vill bo nära en zigenare.
Tjeckisk radio har en policy som säger att alla partier har rättighet att uttala sig och sända reklam. För de högerextrema partierna gällde inte detta när de ville sända valreklam i den tjeckiska kanalen CRo. Anledningen var att reklamen strider mot lagen om hets mot folkgrupp.
Mats Braun tror att Nationalistiska partiet och Arbetarpartiet utnyttjar radions policy för att provocera.
– Diskussionerna som förs i Tjeckien efter detta kan tjäna partiet i långa loppet.
Han säger också att en konsekvens av att partierna nu nekas sändning kan betyda att de inför det kommande valet får mindre uppmärksamhet i media.

Tjeckiska medier vill inte ha rasistisk propaganda
Reaktionerna på beslutet om att reklamen inte skulle få sändas i radio blev häftiga. Bland annat demonstrerade 60 anhängare till partierna i Prag i söndags. Polisen grep 42 personer, däribland Arbetarpartiets ordförande, Tomas Vandas, rapporterar UPI.

Nekandet från radiokanalens sida fick Nationella partiet att söka sig till TV. I en valvideo för partiet framställs romer som lata, smutsiga och intoleranta. Jiri Janecek, tjeckisk tv-chef, menade att lagen inte kan stoppa ett partis egenproducerade propaganda. Premiärminister, Jan Fischer, var en av de som motsatte sig Jiri Janeceks beslut. Det ledde senare till att filmen förklarades som olaglig, rapporterar Sveriges Radio.