Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tre högt uppsatta politiker från BNP har den senaste tiden hamnat i blåsväder. Richard Barnbrook kan bli avstängd från London stads sammanträden under sex månader. I en intervju från september 2008 hävdade han att en tjej blivit mördad i Barking & Dagenham. Två veckor efter det, berättade han att ytterligare två personer blivit knivmördade i området. Nyligen har han i engelsk press medgett att morden är påhittade.

Richard Barnbrooks historia om morden har förändrats under de olika förhören. Det visar en utredning av The Monitoing Officers of Barking & Dagenham från februari detta år. I ett polisförhör säger Barnbrook att han hade dåligt med tid när han skulle berätta om morden och att det då "kom ut på fel sätt". Det handlade egentligen inte om mord, utan om försök till mord. Detta stämde inte. Polisen som utredde fallet såg att det varken skett några mord eller försök till mord under den perioden. Faktum var att mord i Barking & Dagenham på senaste tiden hade minskat.

8000 pund i böter för bildstöld

En annan politiker som hamnat i blåsväder är partiledaren Nick Griffin som fått 8000 pund i böter för att ha stulit en bild till partiets EU-kampanj. På BNP's hemsida fanns en bild av ledaren Nigel Farage från det konservativa partiet, United Kingdom Independence Party. Bilden hade BNP använt utan tillstånd. I januari kom en varning till partiet om att de skulle ta bort bilden. Men bilden fick ligga kvar. En talesman för BNP kommenterade detta med att de skulle "utmana rättssystemet".

"Ärkebiskopen är ett hot för engelskheten"

En tredje politiker från BNP, Simon Darby, kallade John Sentamu, ärkebiskopen i York för en nedlåtande och arrogant afrikan. Simon Darby hävdade också att ärkebiskopen är ett hot mot "engelskheten". Nyligen blev Darby upprörd när John Sentamu ville göra St George Day till en allmän helgdag för att ena det engelska folket. I sin blogg skrev Darby att han själv skulle bli attackerad med spjut om han hade varit i Uganda och sagt att människorna där var en blandras och inte hade rätt till sin ugandiska identitet. Darbys påståenden har skapat irritation och kallats rasistiska. Darby själv har svarat med att de inte var rasistiska, eftersom han bara syftade på att vissa grupper i Uganda bär spjut, rapporterar The Press York.