Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Nationalistiska partiet har lämnat in tre olika alternativ till CRo med valreklam inför Europaparlamentsvalet. Två av dem ansåg tjeckisk radio var ett brott mot lagen, rapporterar Czech News Agency.

CRo sa nej till sändningen och tänker stämma partiet för innehållet i valkampanjen. Detsamma gällde två av tre alternativ från Arbetarpartiet. Partiet toppkandidat, Tomas Vandas, håller inte med om att reklamen skulle bryta mot lagen.
– Vi tycker att beslutet är skandalöst och funderar på att anmäla tjeckisk radio för det här, säger han till Czech News Agency.

Arbetarpartiet reagerade mot radiokanalens beslut genom att lägga ut valpropagandan på sin hemsida. I den talar de om att de är motståndare till den nuvarande regeringen och hanteringen av "zigenarfrågan". Senare lade också Nationalistiska partiet upp delar av sin antiromska valpropaganda på hemsidan.

Den allmänna tv-kanalen CT tänker inte heller sända reklam från Nationalistiska partiet. De sa under onsdagen nej till att sända ett videoklipp där partiet berättar om "den slutliga lösningen på zigenarfrågan". Precis som radiokanalen, funderar CT på att stämma Nationalistiska partiet.