Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Valresultatet visar ett land i ideologisk och samhällsmoralisk osäkerhet, det finns inget förtroende för framtiden och regimen är skakig, säger Kristian Gerner som är professor och Rysslandskännare till Expo.se.

Efter att nästan 90 procent av rösterna i det ryska parlamentsvalet räknats har det regerande partiet Enade Ryssland fått 50 procent av rösterna. Det innebär att partiet behåller kontrollen över landet. Kommunistpartiet blir näst störst med 19 procent av väljarstödet, Rättvisa Ryssland har 13 procent och det ultranationalistiska Liberaldemokraterna 11,7 procent. På valdagen rapporterades det att valet på flera platser inte gått rätt till, bland annat slogs hemsidan till valobservationsgruppen, Golos, ut efter en hackerattack och flera nyhetssajter hackades så att de inte kunde publicera nyheter.

– Landet har aldrig skådat ett sådant smutsigt val, inte ens under den djupaste kollapsen under president Boris Jeltsin, sa kommunistpartiets partiledare Gennadij Ziuganov enligt Reuters.

Gerner menar att det sannolikt är regimtrogna som stått bakom hackerattackerna men säger att det inte behöver ha skett efter order från högsta ledningen. Han säger även att valet inte är den bästa opinionsmätningen eftersom valet troligtvis är manipulerat. Men trenderna i det ryska samhället ger Gerner en bild av ett trött samhälle utan framtidstro och där många söker sig nostalgiskt tillbaka till svunna tider. Kommunistpartiets valresultat är ett tecken på det, menar han, och även att människor söker sin identitet i den rysk-ortodoxa kyrkan.

– Det är en klar trend från 90- talet fram till idag, det kan man se som en flykt från politiken och att man håller fast vid traditionella värden. Kyrkan är mycket reaktionär och stöttar makten, säger Gerner.

Trots att Putins parti behåller makten så är valresultatet ett bakslag för honom. Enligt Gerner visar det på en legitimitetskris för regeringen. Han framhäver att det finns potential i landet och att många människor, speciellt välutbildade vill se förändring mot demokrati och frihet.

Gerner säger att situationen i Ryssland skapar förhoppningar för framtiden men det kan också innebära ökade etniska spänningar. Liberaldemokraterna har legat stabilt på strax över 10 procent sedan 90-talet. I dagsläget ser inte Gerner att högerextremisterna är på frammarsch i Ryssland, utan att de kontrolleras av regeringen.

– Högerextremisterna är ofta stormtrupper som använts av Putinregimen, de är inte självständiga aktörer. Men det är en svår fråga, man kan se på Ungern där högerextremister påverkat regeringens politik och skapat ett rasistiskt klimat som gör att enskilda människor förföljs.

Finns ett sådant klimat i Ryssland?

– Nej inte än, i Ryssland har högerextremismen pulserat fram och tillbaka på samma sätt de senaste 10 till 15 åren, jag kan inte se någon större förändring. Regimen kommer försöka hålla sina organisationer under viss kontroll, de har ingen egen agenda som sagt.