Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Bråket om det lokala partistödet har pågått länge. I valet 2006 fick Sverigedemokraterna två mandat i Falköpings kommun. I mars 2007 valde partiets två män i fullmäktige att lämna partiet för att satsa på det egna lokalpartiet Falköpings framtid. I dag är de två stolarna tomma.

Den 3 februari 2010 beslutade kommunstyrelsen att inte betala ut något partistöd till Sverigedemokraterna för år 2009. Dessutom krävde kommunen ersättning för det partistöd som felaktigt betalats till partiet mellan april 2008 och december 2008.

Det är det beslutet striden handlar om. Kärnfrågan är om partiet i lagens mening kan anses vara representerat i kommunen. Sverigedemokraternas lokalgrupp i Falköping menar att de har rätt till partistödet eftersom de valdes in i kommunen. Falköpings kommun hävdar att partiet också ska utöva en "aktiv roll i kommunens självstyrelse".

I mitten av juni valdes Förvaltningsrätten att gå på Sverigedemokraternas linje, ett beslut som alltså överklagats till Kammarrätten som gett prövningstillstånd.

Ämnen i artikeln