Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I onsdags förra veckan förklarade Ungerns premiärminister Viktor Orbán i en intervju med med den italienska tidningen La Stampa att framtiden för Fidesz i EPP-gruppen inte är självklar. 

”Om vi stannar i EPP beror på vart EPP vänder sig (…) om EPP binder sig till den europeiska vänstern blir det svårt för oss att hitta vår plats i samarbetet”, sa Orbán, rapporterar The Reuters.

Viktor Orbans parti Fidesz sitter idag i Europaparlamentets största grupp, Europeiska folkpartiet, EPP. Där bland annat Moderaterna och Kristdemokraterna från Sverige ingår. På grund av Fidesz auktoritära ledarskap på hemmaplan mot fria medier, minoriteters rättigheter, rättsstaten och akademin har partiet relationer skurit sig med EPP-gruppen. 

I höstas stängdes Fidesz av från EPP-gruppens parti. Det innebär att Fidesz inte får närvara på EPP-partiets möten och att de har förlorat sin rösträtt. Beslutet påverkar inte Fidesz medverkan i EPP-gruppen i Europaparlamentet.  

Öppnar upp för samarbete mellan Europas extremhöger

I torsdags möttes Viktor Orban och italiens vice premiärminister Matteo Salvini, (Lega), i Ungern, där de båda politikerna besökte Ungerns stängsel mot Serbien som byggts för att stänga ute flyktingar.

”Europa måste styras av politiker som motsätter sig invandringen”, förklarade Orbán.

Orbans uttalanden sker i ljuset av att Matteo Salvini påbörjat ett projekt att samla Europas extremhöger i en partigrupp och Salvinis försök ser ut att kunna lyckas. En rad partier,ofta vänligt inställda till Rysslands Vladimir Putin, har förklarat att de backar gruppbildningen. Bland dem Alternativ för Tyskland, Marine Le Pens Nationell samling, (tidigare Front National), Dansk Folkparti och Sannfinländarna.

Viktor Orbán har dock hittills undvikit att svara på om han ser framför sig att även Fidesz kan gå med EU-gruppen, mer än att att han kommer att söka vägar för att samarbeta med Salvini.