Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Efter en tid av spekulationer om Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra var användaren ”riikka” som skrivit flera grovt rasistiska inlägg på politikern Jussi Halla-ahos blogg omkring år 2008, så medgav hon på tisdagen att det var hon som skrivit kommentarerna, vilket bland annat Dagens Nyheter rapporterat om.

”Jag ber om ursäkt för mina dumma kommentarer på sociala medier för 15 år sedan och för den skada och upprörda känslor som de förståeligt nog orsakade. Jag är inte en perfekt person, jag har gjort misstag”, skrev hon på Twitter.

Innan tillkännagivandet så nekade Riikka Purra till uppgifterna under flera dagar. Men finska twittrare lyckades binda flera av de uppgifter som signaturens ”riikkas” spridit till Purra, bland annat ett besök i Barcelona och historier om hennes uppväxt.

Vid tidpunkten för de rasistiska inläggen var Riikka Purra doktorand i statsvetenskap. I flera av inläggen uttrycker hon våldsfantasier kring invandrare och sprider rasistiska tillmälen. Purra uppger nu att hon tar avstånd från alla former av våld, skriver Dagens Nyheter.

Statsminister Petteri Orpo från samlingspartiet säger i ett kort uttalande att det är bra att Purra har bett om ursäkt och att ”regeringen inte faller på grund av detta”.

Skandelen kring Riikka Purras rasistiska kommentarer är bara en av flera som drabbat Sannfinländarna sedan regeringen tillträdde i juni.

Bara en dryg vecka efter att regeringen tillträtt avgick Sannfinländarnas näringsminister Vilhelm Junnila efter att det framkommit att han haft samröre med högerextremister.

Han talade bland annat 2019 vid ett evenemang arrangerat av Kansallismielinen liittouma, en högerextrem grupp som grundades av medlemmar från Soliders of Odin. Bland medlemmar finns även personer ur Suomen sisu och numera förbjudna finska grenen av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, rapporterar HBL.

Lyssna på Expos Mytpodden om ”Befolkningsutbytet”

Strax därefter anklagades flera inom partiet, bland annat inrikesminister Mari Rantanen, för att sprida den högerextrema konspirationsteorin om ett pågående ”befolkningsutbyte” på sociala medier, vilket HBL rapporterat om.

Finlands president Sauli Niinistö kommenterade turerna kring regeringen från Natos toppmöte i Vilnius på måndagen och gav uttryck för att regeringen borde kräva nolltolerans mot rasism.

– Det vore en bra signal till omvärlden, sade han, rapporterar Dagens Nyheter.