Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Just nu samlas det närmaste vi har en svensk anti-lockdown-rörelse i Stockholm för det man aningen optimistiskt har valt att kalla för ”Tusenmannamarschen”. Expo har tillsammans med Aftonbladet granskat arrangörerna bakom marschen och "partiet" Frihet Sverige.

Omkring 1 100 personer har svarat i att de kommer på Facebook, i skrivande stund har manifestationen samlat ett hundratal på Medborgarplatsen i Stockholm, en manifestation som polisen nu försöker att upplösa.

Arrangörernas bakgrund finns i den konspirationistiska delen av den nyandliga miljön som är starkt präglad av föreställningen om en global konspiration.

Frihet Sveriges frontfigur Filip Sjöström förklarar sin åskådning på Facebook:

”För mig blir det tydligt att det inte är jag som är konspiratorisk och bedriver en konspiration. Det är makteliten som skapat en konspiration mot universum, jorden, naturen och mänskligheten. Alla som tror på covid-19, lock-downs, masktvång, nya lagar och begränsningen i vår frihet är en del av konspirationen och upprätthåller den.”

Även om arrangörerna inte kommer från den högerextrema miljön är kopplingarna till högerextremism många. Demonstrationen har marknadsförts genom återkommande artiklar i den rasideologiska och antisemitiska tidningen Nya Dagbladet, en avknoppning från nedlagda Nationaldemokraterna.

I en Youtube-kanal pekade nyligen en av arrangörerna, Maneka Helleberg, ut bland annat "Rothschild" som del av en maktelit som får "härja över jorden precis som de vill". Rothschild är ett vanligt antisemitiskt kodord. Youtube-kanalen drivs av en tidigare medarbetare på Nya Tider som bland annat ifrågasatt Förintelsen.

Lyssna på Mytpodden #3 Soros, Rothschild och hatets ekonomi

Arrangörerna reagerar heller inte på grov antisemitism och förespråkande av nazism i deras egna kanaler. 11 februari kommenterade NMR-aktivisten Anders Jonsson ett inlägg i arrangörernas grupp på sociala mediaplattformen Telegram. Jonsson skrev att ”demokrati är ett system där JUDISK makt äger och styr” och att ”JUDE-makten och demokratin måste krossas och ersättas med nationalsocialismen som betyder FOLKGEMENSKAP!”

Filip Sjöström, den ledande organisatören bakom demonstrationen, kommenterade uppskattande:

”Tack Anders. Ordet demokrati tål att diskuteras. Vi ska skapa någonting nytt och bättre”.

Inför Tusenmannamarschen Stockholm

Flera diskussionstrådar i gruppen innehåller antisemitiskt material, bland annat delas Sions vises protokoll och en användare tipsar om förintelseförnekaren Ernst Zündel.

NMR:s ledning vill inte att organisationen ska associeras med protesterna, men sannolikt kommer åtminstone enstaka aktivister och personer med koppling till organisationen att dyka upp. En NMR-aktivist från Skaraborg uppmuntrar på sin Facebooksida till deltagande i demonstrationen och beklagar i en kommentar att organisationen inte deltar officiellt:

”Tyvärr deltar inte vi som organisation i Tusenmannamarschen, utan de av oss som dyker upp gör det bara som enskilda individer.”

Även Ryska Imperiska Rörelsens mångårige representant i Sverige, Antaolij Udodov, uppmuntrar på Facebook till deltagande i demonstrationen.

På demonstrationens Facebooksida har nazister och högerextremister i flera veckor deltagit i diskussionerna och kommit med tips och råd kring hur polisen ska hanteras, ett område där de har större erfarenhet än aktivisterna från den konspirationistiska miljön. En av högerextremisterna som är aktiv i trådarna kandiderade 2014 för Svenskarnas parti.

Även personer med koppling till initiativ som Stockholmare för ett suveränt Sverige, Education4Future och numera avsomnade Myntorgsaktivisterna väntas delta.

I höstas arrangerade samma gruppering som står bakom dagens manifestation en samling i Kungsträdgården där 200–300 personer deltog.