Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Svenskarnas parti demonstrerade på lördagen i Lidköping. Omkring 130 nazister tågade med facklor under parollen "Mot svenskfientligheten". Ung vänster höll en motdemonstration som samlade omkring 300 personer. Polisen uppger att det inte skedde några sammandrabbningar mellan de olika grupperna. Tio till elva personer har dock omhändertagits, enligt Björn Blixer, presstalesman hos polisen i Västra Götaland. Ingen har gripits.

Det senaste året har Svenskarnas parti hållit en rad demonstrationer i olika svenska städer, bland annat i Jönköping och Stockholm. Partiet har även genomfört flera uppmärksammade aktioner. Den senaste tiden har partiet satt upp propaganda utanför tidningsredaktioner och kommunhus. Aktionerna har väckt mediernas uppmärksamhet.

Nazistpartiet har de senaste åren samlat vit makt-miljöns framträdande aktivister, vilka tidigare varit spridda i olika organisationer. Samtidigt Har partiet blivit allt mer utåtriktat. Expo Researchs rapport "Intolerans 2012" visar att det totala antalet aktiviteter från den rasideologiska miljön ökade med 24 procent 2012 jämfört med föregående år. Det bröt en tidigare nedåtgående trend: mellan åren 2008 och 2011 minskade antalet aktiviteter år för år.

I rapporten kunde Expo Research också visa att den största andelen av ökningen är kopplat till Svenskarnas partis aktiviteter. Samtidigt som antalet aktiviteter totalt sett ökat under 2012 minskade antalet aktiva nazistorganisationer markant. Svenskarnas parti har knutit till sig flera veteraner inom den rasideologiska miljön på bekostnad av andra organisationer. Även sverigedemokrater som lämnat partiet och uteslutits har vänt sig till Svenskarnas parti.

Demonstrationen i Lidköping är ett försök att återuppväcka Salemmarschen som tidigare samlade flera högerextrema organisationer. Salemmarschen hölls i december från 2000 till 2010 i anslutning till årsdagen av mordet på Daniel Wretström den 9 december.

Högerextrema organisationer samlades i Salem under parollen "Mot svenskhat och det urskillningslösa svenskfientliga våldet".

I Lidköping använde Svenskarnas parti samma symbolspråk och gick under parollen "Mot Svenskfientligheten". Inför demonstrationen använde partiet även samma symbol som den som tidigare använts vid Salemmanifestationerna.

Flera ledande företrädare I Svenskarnas parti är dömda för grova brott. Partiets ledare Stefan Jacobsson är dömd för våldsamt upplopp och flera fall av brott mot knivlagen. Han har även gett stöd till den amerikanska terrorgruppen The Order som förberedde sig för ett "raskrig" genom bankrån och införskaffande av vapen. Flera av The Orders medlemmar begick politiska mord. Jakobsson tog initiativet till projektet "Free the order" och skrev förordet till en bok där medlemmar I terrororganisationen intervjuades. I förordet skrev han:

"Året var 1984 när en skara män gick från ord till handling".

2010 lyckades Svenskarnas parti få ett kommunalt mandat I Grästorp. Partiet lyckades dock inte tillsätta mandatet eftersom Daniel Höglund, dåvarande partiledare, inte var skriven i kommunen. I stället har Svenskarnas parti fått in sina representanter i andra kommuner. Bland annat anslöt sig Daniel Spansk som valts in för Nationaldemokraterna i Nykvarn till Svenskarnas Parti. I Lidköping är partiet i praktiken representerat i kommunfullmäktige av Curt Linusson som officiellt sitter på ett sverigedemokratiskt mandat.

Ämnen i artikeln