Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Det är en betydande framgång att vi nu på seneftermiddagen fått konferensen i Genève att godkänna det slutdokument som är ett resultat inte minst av EU:s mycket bestämda förhandling, skriver utrikesminister Carl Bildt och integrationsminister Nyamko Sabuni i ett uttalande.

FN:s konferens för att bekämpa rasism ifrågasattes redan innan den startade på måndagen och många varnade för att den antisemitism som förekom på den förra konferensen skulle återkomma. Flera länder, där i bland USA, Israel och Tyskland, valde att bojkottade konferensen.

Inledningen blev också tumultartad. 23 EU-ministrar lämnade under öppningsdagen mötessalen i protest mot Irans president Mahmous Ahmadinejads tal där han attackerade Israel och sade att "frågan om Förintelsen missbrukas", skriver Svenska Dagbladet.

Konferensen avslutas på fredag, men redan på tisdagen kom deltagarna överens om ett slutdokument.
– Vi har framgångsrikt drivit frågor om bland annat yttrandefrihetens betydelse som grund för demokrati och i kampen mot rasism, vikten av att värna de människor som utsätts för flera former av diskriminering. Slutdokumentet innehåller dessutom en för oss central påminnelse om vikten av att aldrig glömma Förintelsen, skriver Carl Bildt och Nyamko Sabuni.

Irans motsatte sig först punkten om Förintelsen, men accepterade den till slut, skriver Dagens Nyheter.