Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Så länge han inte gör något olagligt kan vi inte ingripa, säger Eva-Lotte Lundgren, ansvarig för lokalbokningarna på Folkets hus.

Jüri Linas antisemitism uppmärksammades av Expressen i början av 1990-talet. Han är en återkommande föredragshållare inom New age-rörelsen, men hans föredrag besöks också flitigt av nazister som tilltalas av Jüri Linas konspirationsteorier om en hemlig judisk konspiration som styr världen. Jüri Linas böcker distribueras också via nazistiska hemsidor.

- Jüri Lina är en klassisk konspirationsteoretiker och en dokumenterad antisemit, säger Stéphane Bruchfeld, forskare på programmet för studier kring förintelsen och folkmord vid Uppsala universitet.

Men arrangörerna är av en annan åsikt.
- Det är olika perspektiv på hur man uppfattar honom. Medier brukar anklaga honom för att vara antisemit, men det håller inte jag med om, säger Janne Hanhela, arrangör till mötet.

Vid ett liknande möte i Örebro tidigare i år fick mötet ställas in eftersom polisen hade indikationer på att nazister mobiliserade för att komma till mötet.

Jüri Lina själv uppger att han inte är antisemit och att kritiken mot honom är en del av en välorganiserad kommunistisk kampanj.

Ämnen i artikeln