Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Klockan tio på fredagsförmiddagen inleddes en domstolsförhandling för att fastställa om förbudet av marschen är laglig eller inte. Först på eftermiddagen väntas ett slutgiltigt beslut.

Marschen planerades gå genom Rigas gator med start mitt på dagen på lördag. Men nu är tillståndet för manifestationen indraget. Istället erbjöds Pride-deltagarna att få gå på småvägar i utkanten av staden, något som arrangörerna vägrat att gå med på.

Hänvisning till hälsa och moral

Det var på torsdagen som Rigas stadsdelsnämnd med ansvar för demonstrationer och marscher beslutade att dra tillbaka sitt tillstånd för lördagens pridedemonstration. Nämnden hänvisade bland annat till att marschen hotar allmänhetens "hälsa och moral" samt att det fanns en ökad hotbild mot deltagarna.

Men organisationen "Mozaika", som är med och arrangerar marschen, skriver i ett pressmeddelande att polisen fortfarande anser sig kunna garantera säkerheten för deltagarna. Ordförande Linda Freimane menar att förbudet istället handlar om en politisk anpassning inför stundande valtider.