Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tyska Nationaldemokratische Partei Deutschland, NPD, hoppas få åtminstone fem procent av rösterna i söndagens val. En framgång de fram tills nyligen kunnat räkna med enligt flera väljarundersökningar.

Men bara några dagar innan valet har tyska polisen bekräftat att man inlett en förundersökning mot Matthias Heyder, partiets toppkandidat. Han är misstänkt för uppvigling och hot mot det allmännas säkerhet. Brottsanklagelserna kommer från ett nätforum där Heyder under pseudonymen "Junker Jörg" ska ha skrivit flera hundra debattinlägg. Flera av dem med konkreta hot och detaljerade bombrecept.

"Vapen: 20 väskor, 30 män, 20 tågstationer. Tyskland lamslaget. Allt finns lagligt. Kostar under 1 000 euro. Vad är problemet?", uppges Heyder bland annat ha skrivit.

Delstatsministern i Sachsen Anhalt, Holger Hövelmann, bekräftar för Deutsche Welle att det inletts en förundersökning mot Heyder.

- Om det visar sig att en högt uppsatt NPD-kandidat ligger bakom de här inläggen har vi en ny situation att ta ställning till. Vi har tidigare vetat att NPD inte bryr sig om demokratiska institutioner och lagar, men när de simulerar bombtillverkning har de gått över gränsen, säger Holger Hövelmann.

Jurister som granskat de misstänkta foruminläggen säger att de kan utgöra ett allvarligt brott eftersom de är detaljrika. Bland annat finns exakta beskrivningar på vilka mått som ska användas för att tillverka bomber.

Heyder själv säger till nyhetssajten tagesschau.de att han aldrig skrivit några inlägg på sajten. Han hotade också med rättsliga efterspel för vad han kallade för "datastöld".

Om NPD får fem procent i söndagens val blir Sachsen Anhalt den tredje delstaten i det forna östtyskland med ett högerextremt parti i parlamentet.