Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Jag kände mig oerhört grundlurad, jag var en deltagare i valnämnden. Vi skulle ha tillgång till alla nämnder och styrelser. Man kunde inte utestänga oss, säger Marie Edenhager, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Dalarna.

Fick inte information
Det Edenhager missat är att representationen av partier i nämnder och styrelser räknas proportionellt, utifrån hur många av partiernas ledamöter som deltar i kommunfullmäktige, inte efter valresultatet. När bara fem av sju sverigedemokrater dök upp gick därför platser till socialdemokrater och vänsterpartister. Marie Edenhager menar att hon inte fått tillgång till all information.

Hon säger att hon förstått att utnämningen av posterna i kommunen formellt gått riktigt till, men kallar kommunfullmäktiges förfarande för omoraliskt och anmärkningsvärt.
- Jag har uppfattat att posterna väljs efter valresultatet, inte att reglerna var annorlunda för att man satt i fullmäktige. Man ska ge dom korrekta spelreglerna för att man ska förstå hur det går till som ny, säger Edenhager som tycker att det är viktigt att nytillträdda får den information som behövs.

Ansvaret ligger på SD
Moderaten Pär Sixtensson, vice-ordförande i Borlänges kommunfullmäktige, tycker att det är upp till Marie Edenhager att själv sätta sig in i regelverket.
- Varje ledamot måste kunna kommunallagen, det finns ingen informationsskyldighet. Det handlar mest om orutin, förfarandet var helt korrekt. De måste förbereda sig, säger Pär Sixtensson.

Ansvaret för att fylla alla sina platser och eventuellt kalla in ersättare, när beslut ska fattas, ligger på gruppledaren menar Sixtensson.
-Jag förstår att hon är besviken men verkligheten är sådan att alla på mötet röstar och det går inte att rösta med tomma stolar. Normalsituationen är att partierna besätter alla sina stolar. Om ett antal medlemmar inte kommer till mötet, ja då vinner oppositionen, säger Pär Sixtensson.

Ämnen i artikeln