Friidrottsförbundet får kritik efter VM
Två svenska friidrottsstjärnor tog mitt under pågående VM i Ryssland ställning mot landets diskriminerande lagstiftning mot HBT-personer genom att måla sina naglar i regnbågens färger. Nu får Svenska friidrottsförbundet kritik för att inte ha ställt sig bakom den.
Uppdaterad: 2018-01-31, 07:26
Publicerad: 2013-08-19, 15:33
Lästid: 5 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
– Det finns en dubbelhet. Å ena sidan säger man att idrotten och idrottsarrangemang ska vara fria från diskriminering, men å andra sidan ska man inte kunna uttrycka sig genom symboler eller kunna uttala sig på ett sätt som säger någonting om den diskriminering som faktiskt finns, säger RFSL;s vice förbundsordförande Christian Antoni Möllerop till Expo Idag om friidrottsförbundets reaktion på HBT-protesten under friidrotts VM.
Förra torsdagen under pågående Friidrotts VM ställde Emma Green Tregaro upp i tävlingen med naglarna målade i regnbågens färger för att protestera mot de ryska antihomolagarna som förbjuder "homosexuell propaganda riktad till minderåriga". Även hennes landslagskollega Moa Hjelmer målade sina naglar i protest. Initiativet blev en världsnyhet. Tilltaget har också fått beröm från flera håll. Bland annat av integrationsminister Erik Ullenhag.
- Jag tycker att den är fantastiskt bra. I grunden handlar det om att stå upp för de mänskliga rättigheterna. Det är modigt av en idrottare, sa han till Svenska Dagbladet.
Ullenhag sa även att "Idrottsrörelsen är lite feg när det gäller grundläggande mänskliga rättigheter".
Svenska friidrottsförbundet har flera gånger upprepat att Emma Green Tregaros tilltag bryter mot det internationella friidrottsförbundets IAAF regler. Efter påtryckningar valde Green Tregaro att i finalen måla sina naglar röda, för att symbolisera kärlek, istället för att hoppa i regnbågsfärgade naglar.
Förbundets ordförande Tomas Riste har sagt att han personligen sympatiserade med HBT-protesten, men säger till NWT att "Vi tyckte det var korkat att utmana systemet". Förbundets generalsekreterare Anders Albertsson har ett liknande budskap.
– Vi är en organisation som sysslar med friidrott. Jag tycker att Emma Green Tregaro är en fantastisk människa och personligen så supportar jag den typ av aktion som hon har gjort. Samtidigt så är vi ett förbund som tävlar under Internationella Friidrottsförbundets regelverk, säger Albertsson.
IAAF har i flera medier hävdat att det inte utövat några påtryckningar för att få Green Tregaro från att inte måla naglarna. Men Albertsson säger att han varit i kontakt med dem.
– Du lär inte få ett sådant uttalande från dem. Jag blev själv tilltalad av en representant som vänligt bad mig att titta i regelboken. De hotade inte med några åtgärder. Men sa att "Vi vill att ni ska respektera idrottens regler om att banan inte ska användas som en politisk plattform".
Enligt Anders Albertsson reagerade det Svenska Friidrottsförbundet först när protestaktionen började väcka uppmärksamhet. Den ryska stavhoppsstjärnan Jelena Isinbajeva kallade aktionen för "respektlös". Hon tonade dock senare ned sitt uttalande.
– När det trappades upp och Jelena Isinbajeva fördömde den för att sedan ta tillbaka sitt uttalande blev det politik av det hela.
Kan du då förstå kritiken om att ni är fega för att när det väl uppmärksammas så trycker ni på för att Green Tregaro inte ska måla naglarna i regnbågsfärger?
– Ja, det kan jag förstå att det upplevs så. Det får vi leva med. Men vi har valt att vara opolitiska. Jag stödjer naturligtvis Emmas aktion som en medmänniska som är för mänskliga rättigheter. Men detta var trots allt inne på idrottens opolitiska ställning och jag tror på idrotten som en opolitisk arena. Ibland blir det ett konstigt gränsfall som vi nu upplevde i Moskva, säger Albertsson.
RFSL är kritiska till hur Friidrottsförbundet agerat. De menar att förbundet har ett ansvar för att tydligt markera mot homofobi och transfobi.
– Idrottsrörelsens problem är att man inte har vågat ta i frågan kring HBT överhuvudtaget. Man har hellre lutat sig tillbaka och sagt att hos oss ska det inte finnas någon diskriminering och att det inte heller gör det. Vi önskar att det här ska komma upp tydligare på dagordningen och att idrottsförbunden tar tydlig ställning mot homofobi och transfobi, säger Christian Antoni Möllerop på RFSL.
Anders Albertsson uppger att Friidrottsförbundet på hemmaplan bedriver ett värderingsarbete.
- Vi har en gemensam värdegrund den handlar om hur vår verksamhet ska bedrivas. I det kan man täcka in allt ihop. Vi har en projektanställd som har plockat fram utbildningar för föräldrar om vad det är för moral som ska gälla.
- Tränare och ledare får goda råd i hur man ska identifiera saker som inte är okej. Vi gör en hel del för värdegrundsfrågorna. Men inte specifikt någon del av det utan det handlar om ett arbete mot trakasserier och diskriminering pågrund av kön, etnicitet eller sexuell läggning, säger han.
På RFSL menar man att det inte duger utan att man måste behandla specifika problem.
– Vi har haft ett samarbete med riksidrottsförbundet och gjorde en undersökning om HBT-personers situation inom idrotten. Den visade att många upplever att idrotten inte är inkluderande kopplat till HBT-personer och att det finns en diskriminerande jargong och ett bristande inkluderingsarbete inom HBT-området. Vår slutsats är att det måste finnas riktade konkreta åtgärder för att göra idrotten mer inkluderande för HBT-personer, säger Antoni Möllerop.