Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I mars förklarades Daniel Zamundo hjärndöd, efter att han brutalt hade attackerats av en grupp nazister. De misshandlade honom i en timmes tid, brände honom med cigaretter och ristade in hakkors på hans kropp. Efter mordet greps fyra personer, flera av dem hade tidigare varit inblandade i attacker mot homosexuella.

I rättegången framgår det att en av gärningsmännen frågat Daniel Zamundo om han var homosexuell. Att Zamundo svarade ja föranledde mordet. Nu har männen befunnits skyldiga och nästa vecka faller domen, rapporterar Pink News.

Mordet väckte avsky i Chile och landets lagstiftning ifrågasattes. Ett första lagförslag om en antidiskrimineringslagstiftning lades för sju år sedan. Först i november förra året gick ett lagförslag igenom i senaten som bland annat skulle innebära att handlingar som hotar, stör eller berövar individer rätten att utöva sina grundläggande rättigheter blir olagligt. Lagen stoppades dock av underhuset, efter påtryckningar från bland annat evangeliskt kristna lobbyorganisationer. Ett par månader efter mordet skrev Chiles president under en antidiskriminerings lagstiftning efter att senaten godkänt den med röstsiffrorna 25 för och tre emot.