Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I det holländska valet fick det liberala Folkpartiet för Frihet och Demokrati, VVD, som leds av Hans Rutte flest röster. Partiet har nu 41 mandat av underhusets 150. VVD:s rivaler det socialdemokratiska Arbetareparti, PvdA, fick 39 mandat. Resultatet innebär att de två partierna kan bilda en majoritet. Experter tror dock att det kommer att kräva tuffa förhandlingar som kan dra ut på tiden. Både VVD och PvdA är EU-vänliga, men synen på den ekonomiska politiken och välfärden skiljer sig mellan partierna.

Geert Wilders Frihetsparti, PVV, gjorde ett katastrofval och förlorade 43 procent av sina väljare. Partiet gick från 24 till 15 mandat. Wilders som tidigare profilerat sig med en antimuslimsk plattform har i valrörelsen fokuserat på kritik mot EU. Han har bland annat krävt att Holland både lämnar EU och Euron. Även Socialistpartiet, SP, drev en EU-kritisk linje. SP fick 15 mandat, samma antal som vid valet 2010.

Valdeltagandet i Holland var det lägsta på 14 år, 74 procent av väljarna röstade. 2010 var det senaste valet men efter två år föll koalitionsregeringen som var beroende av Geert Wilders stöd. Wilders vägrade dock att godta euroländernas stödpaket till Grekland och föreslagna nedskärningar och valde att fälla regeringen.

Läs mer: Wilders katastrofval kan splittra högerpopulisterna