Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

British National Partys ledare Nick Griffin motiverar nomineringen med att Wilders borde få priset för "sitt oförtröttliga engagemang för yttrandefriheten och ständigt pågående kamp mot islamisering, massinvandring och vänsterattackerna på västerlandets judeokristna värderingar som håller på att förstöra Europa inifrån".

Griffin lyfter fram den stundande rättegången mot Wilders i hemlandet, där han står åtalad för hets mot folkgrupp sedan han bland annat i en tidningsartikel krävt att Koranen bör förbjudas. Griffin menar att Europaparlamentet, genom att tilldela Wilders priset, skulle skicka en signal om att man inte tolererar den typen av attacker mot yttrandefriheten som rättegången innebär. Griffin fortsätter:

"Geert Wilders ger inte upp, trots att han ständigt attackeras av de som fortfarande tror på den mångkulturella drömmen och de som tror att det barbariska Islam är en tillgång för västvärldens samhälle."

Sacharovpriset för tankefrihet delas varje år ut av Europaparlamentet till personer som har gjort insatser mot intolerans, fanatism och förtryck. Första gången priset delades ut var 1988, då bland annat Nelson Mandela var pristagare. Bland de andra som fått priset märks bland annat den burmesiske människorättskämpen Aung San Suu Kyi och Reportrar utan gränser.