Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var den tyska tidningen Bild som i förra veckan publicerade den uppmärksammade intervjun med den 31-årige servitören "René".

Enligt mannen träffades de två på en krog då Haider erbjöd sig att bjuda René på en drink. Det var åtta år sedan. Sedan dess ska de två ha träffats regelbundet.

Tar på sig skulden

Enligt René ska de bland annat ha träffats bara några timmar innan dödsolyckan. Då lämnade Haider Renés lägenhet och gav sig av till en bar för homosexuella. Efter ett tag ringde han och bad att få sova hemma hos René men han sa nej.

Resten är känt som ett av Österrikisk politiks mest dramatiska ögonblick. På morgonen till lördagen den 11 oktober hittades Haiders bil kvaddad. Enligt de efterföljande utredningarna ska Haider har varit starkt påverkad av alkohol när han i 140 kilometer i timmen kraschade sin bil.

I intervjun tar René på sig skulden för Haiders död. Om han hade låtit honom sova hemma hos honom den där natten skulle hans stora kärlek levt i dag, menar han.

Upprör BZÖ
Uppgifterna i Bild har fått Gerald Grosz, vice ordförande för Haiders gamla parti BZÖ att rasa, berättar Göteborgs Posten.
– En toapapperstidning, ska den upprörde Grosz ha sagt om tidningen Bild.

Jörg Haiders hustru, Claudia Haider har envist förnekat alla uppgifter om hennes man var bi- eller homosexuell.