Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Hakkorsflaggor har hissats i Motala, dels längs riksväg 23/24 i Borensberg och dels på Stora torget, bekräftar polisen. Flaggorna är nedplockade och tagna i beslag. Strax före klockan 11 fick polisen även samtal om en flagga vid resecentrum i Linköping.

Även i en annan del av Östergötland, närmare bestämt i Kisa, har hakkorsflaggor hissats. Det skriver användare i Telegramkanalen Nordfronts fristående chatt. Den är knuten till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen men vem som helst kan skriva i den.

Sålde flaggor

En användare har lagt upp bilder som visar att hakkorsflaggor hissats utanför ett äldreboende samt utanför kommunhuset i Kisa. Än så länge har den ena av de två flaggorna, den vid äldreboendet, polisanmälts och tagits ned, meddelar polisen.

Adolf Hitler föddes den 20 april och NMR-aktivister har flera gånger hissat hakkorsflaggor på offentliga platser just på det datumet runt om i landet. I den NMR-kopplade chattgruppen har en användare nyligen sålt hakkorsflaggor till rabatterat pris inför Hitlers födelsedag.

Flera i södra Sverige

Hakkorsprydda flaggor har även hissats på flera platser i södra Sverige rapporterar TT. Dels vid Stortorget i Karlskrona och dels vid Tekniska högskolan i Karlshamn och Karlskrona. I Skåne har flaggor upptäckts och tagits ned i Hässleholm och i Västra hamnen i Malmö.

Ett flertal anmälningar om hets mot folkgrupp har upprättats bland annat för flaggorna i Blekinge, Malmö och Motala.

Ämnen i artikeln