Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Hittills under EM har UEFA bötfällt Kroatien, Ryssland och nu alltså även Tyskland för rasism på läktarna.

Det var på EM-matchen mellan Danmark och Tyskland som tyska fans sjöng vad UEFA betecknar som olämpliga sånger och bland annat höll upp en nazistisk banderoll. Det är den antirasistiska organisationen FARE, som hjälper UEFA att kartlägga rasism på och utanför läktarna som rapporterat om händelsen

Det tyska fotbollsförbundet får betala omkring 230 000 kronor i böter till UEFA för supportrarnas beteende. Det är andra gången under turneringen som det tyska fotbollsförbundet bötfälls. I matchen mot Portugal fick de böter efter att supportrar skjutit raketer.

Jacek Purski från den antirasistiska organisationen Never Again Association som ingår i FARE, och som är verksamma i Polen, säger till Expo.se att hans uppfattning av turneringen hittills är att det har varit relativt få rasistiska incidenter.

– Rent allmänt är det svårt att sammanfatta EM-slutspelet redan nu, eftersom flera utredningar fortfarande pågår och turneringen inte är slut. Men det har varit relativt fredligt. Det har dock skett en del incidenter både på och utanför arenorna kopplade till rasism, säger Purski.

Purski säger vidare att de incidenter som upptäckts rör flera olika länders supportrar. Inför EM har Never Again Association utbildat närmare 7000 funktionärer som ska fortsätta arbetet mot rasism i den polska ligan efter fotbollsturneringen.