Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Söndagens pridefestival i Serbiens huvudstad Belgrad ses som en stor seger för Hbt-rörelsen i Serbien. Totalt samlades runt 1200 personer som i skydd av polisen och myndigheter kunder arrangera landets första Prideparad.

Robert Hårdh, chef för Civil right defenders deltog i paraden tillsammans med stora delar av Hbt-rörelsen i Serbien, representanter från parlamentet och internationella organisationer.
– Det är mycket positivt att de serbiska myndigheterna i år verkligen har gjort sitt yttersta för att skydda Hbt-personers rätt att demonstrera fredligt och att röra sig fritt på Belgrads gator, säger han.

Samtidigt var motståndet från högerextrema grupper starkt. Totalt drabbade mellan 5 000 – 10 000 motdemonstranter samman med polisen.
Enligt TT hade igår 141 rapporterats skadade och cirka 250 personer gripits. Bland de skadade fanns 17 civila och 124 poliser.

Visste att det skulle bli våldsamt

Goran Miletic, människorättsjurist vid Civil right defenders Belgradkontor, är inte överraskad av de våldsamma protesterna.
– Alla visste att det skulle bli våldsamma protester, säger han.

Enligt Goran Miletic var det de två högerextrema grupperna Obraz och 1389, med stöd av stadens fotbollshuliganer, som låg bakom de våldsamma protesterna. Obraz har en tydlig religiös profil och har enligt Miletic goda relationer till delar av den Serbisk-ortodoxa kyrkan och bland det politiska etablissemanget. Gruppen 1389, döpt efter året för det mytomspunna slaget vid Trastfältet mellan Serberna och Osmanska riket, är en mer typisk nationalistisk organisation. Båda har goda relationer med de våldsamma huliganerna till stadens stora fotbollslag.

Både Obraz och 1389 är indragna i en juridisk process som kan sluta med att grupperna förbjuds.

Goran Miletic säger att det svårt att veta vad som egentligen hände under söndagens kravaller.
– Vi avvaktar och följer den politiska utvecklingen. Vi vet inte om det fanns andra motiv bakom bråken eller inte, säger han.

Präster i demonstrationen

Serbiskortodoxa kyrkan som tidigare varit en drivande kraft för att stoppa pridefestivalen har ännu inte kommenterat våldsamheterna. Förra året stoppades paraden i Belgrad efter påtryckningar från kyrkan, Sedan dess har den 80-årige Boris Irinej tillträtt som ny patriark. Under den nya ledningen har motståndet mot Prideparaden avtagit en aning.
– De präster som syntes i demonstration har låg status, vissa av dem är till och med uteslutna, berättar Goran Miletic. Samtidigt påpekar han att det inte betyder att de har ändrat sin syn på homosexuella.

Enligt Miletic har inget av de nationalistiska partierna ställt sig bakom våldsamheterna. Däremot läggs ansvaret för de urartade demonstrationerna nu på de grupper och politiker som drev genom att paraden skulle genomföras.