Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under de senaste veckorna har katolska fundamentalister samlats och hållit mässor och knäböjt i böner utanför den populära teatern Theatre de la Ville i Paris. De protesterar mot Romeo Casteluccis pjäs "On the Concept of the Face, Regarding the Son of God". I pjäsen finns renässanskonstnären Antonello da Messinas porträtt av Jesus i bakgrunden och under föreställningen kletas porträttet ner av en brun vätska.

Flera tusen demonstranter samlades utanför teatern i lördags och kallade pjäsen för en hädelse och kristofobisk. Protesterna stöttas av det högerextrema, katolska och nationalistiska partiet Fransk förnyelse (Renouveau français). Även Bruno Gollnisch som är en framträdande person inom Front National stöder protesterna.

Den drivande kraften bakom protesterna är den katolska och konservativa gruppen Institut Civitas, som enligt nyhetsjaten France24, har nära kopplingar till extremhögern.

"Det är kränkande att i slutet av en koprofil pjäs visa en bild på Kristus och få folk att tro att det är avföring som smutsat ner den och sårat så många troende.", skriver Institut Civitas på sin hemsida.

Föreningen för katolska biskopar i Frankrike tog på tisdagen avstånd från de mer extrema demonstranterna. De fördömde allt våld och poängterade att den katolska kyrkan inte är fundamentalister eller fientliga mot upplysningen.

Flera kända franska artister, bland annat skådespelerskan Juliette Binoche och filmskaparen Barbet Schroeder har försvarat Casteluccis pjäs och skrivet ett öppet brev i den franska tidningen Le Monde under rubriken "Teater mot fascism".

Castelucci själv säger att beläggningen på porträttet av Jesus inte är avföring och kallar anklagelserna falska.